Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, januari 26, 2010 18:00 - Geen reacties

Belg heeft problemen met afbetalen van lening

26
jan2010

Steeds meer Belgen hebben problemen om hun kredieten op tijd af te betalen. Het achterstallige bedrag steeg het afgelopen jaar met net geen 300 miljoen euro en bedroeg eind 2009 al bijna 2,16 miljard euro. Dat schrijft de krant De Standaard. Door de economische crisis hebben de Belgen het steeds moeilijker om hun leningen tijdig af te betalen. Het aantal landgenoten dat het tijdens het voorbije jaar moeilijk hadden om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen, steeg met 3,6 procent tot 356.611 personen. Dat blijkt uit cijfers van de kredietcentrale.

Die centrale registreert sinds 2003 alle consumentenkredieten en hypothecaire kredieten die in België door natuurlijke personen worden afgesloten. De bedoeling is dat kredietverstrekkers voor ze een krediet toestaan, eerst in die databank gaan kijken of de kandidaat-kredietnemer in staat zal zijn om zijn lening af te betalen.

Wie zijn schulden niet kan afbetalen, kan een collectieve schuldenregeling aanvragen. Er wordt dan ook almaar meer van die mogelijkheid gebruikgemaakt. Daarbij kan een advocaat door de rechtbank worden aangesteld als schuldbemiddelaar. De overheid wil zo mensen met schulden uit de problemen helpen.

Vorig jaar noteerde de kredietcentrale niet minder dan 15.904 nieuwe aanvragen voor een collectieve schuldenregeling. Dat is bijna een kwart meer dan in 2008. Opvallend is dat een derde daarvan geen achterstallige kredietovereenkomst heeft die bij de kredietcentrale geregistreerd is. Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld problemen hebben om hun gsm-rekening te betalen.

De Belg leeft ook meer dan ooit op krediet. Een recordaantal van bijna 4,9 miljoen Belgen had eind december 2009 een of meerdere kredieten lopen. De Belgische gezinnen hebben samen 8,15 miljoen kredietcontracten lopen.

Bron: De RedactieReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld