Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, maart 3, 2011 15:52 - Geen reacties

Bankroet dreigt voor Vlaams Woningfonds

03
mrt2011

Het Vlaams Woningfonds, waar 30.000 gezinnen een sociale hypotheeklening hebben lopen, zit in zware financiële nood. Dat leert een rapport van de inspectie van Financiën vandaag in de Vlaamse kranten. Tegen 2020 dreigt zelfs een faillissement.

Het rapport komt er op vraag van Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) omdat er onlogische verschillen waren in de rentevoeten van de twee maatschappijen die sociale woonleningen verstrekken: het Vlaams Woningfonds (VWF) en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW).

VMSW gezond, VWF stevent af op faillissement
Volgens de audit is de VMSW financieel gezond, terwijl het VWF afstevent op een faillissement. Het VWF is structureel verlieslatend en zal dat de komende tien jaar blijven. Zo betaalt het zijn geld duurder op de markt dan de VMSW. Bovendien leent het dat geld goedkoper uit aan de gezinnen. De gemiddelde rentevoet bedraagt 2 procent, minder dan de inflatie in de meeste jaren. Ondanks die verliespositie mocht het de voorbije tien jaar zijn omzet meer dan verdubbelen: van 130 naar 320 miljoen euro. Daar kwam nog een belegging van 52 miljoen bij een IJslandse bank bij.

Minister Van den Bossche wil schoon schip maken en komen tot een fusie tot één instelling voor gesubsidieerde sociale leningen. De minister hoopt over de grondige hervorming nog voor het zomerreces een akkoord te vinden met het Vlaams Parlement.

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld