Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, juni 24, 2010 18:19 - Geen reacties

622 miljoen euro boete voor badkamerkartel

24
jun2010

De Europese Commissie heeft 17 producenten van badkamermateriaal een gezamenlijke boete van meer dan 622 miljoen euro opgelegd voor kartelvorming. De bedrijven maakten prijsafspraken in zes Europese landen, waaronder België.
De betrokken bedrijven maakten tussen 1992 en 2004 afspraken over de verkoopprijzen van onder meer lavabo’s en kranen. Tijdens vergaderingen van nationale sectororganisaties en tijdens verschillende bilaterale contacten spraken de bedrijven af bepaalde prijzen te verhogen, minimumprijzen in te stellen of kortingen toe te kennen in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk. Ook werd gevoelige zakelijke informatie uitgewisseld.

Bij de zeventien producenten zijn enkele bekende namen, zoals Duravit, Grohe, Hansa, Ideal Standard, Sanitec en Villeroy & Boch. Er was geen enkel Belgisch bedrijf bij het kartel betrokken.

Omdat het om “ernstige inbreuken” op de Europese concurrentiewetgeving gaat en “zowel aannemers, loodgieters en uiteindelijk ook een groot aantal gezinnen” slachtoffer geworden zijn, heeft de Commissie de bedrijven met een boete van 622 miljoen euro bedacht, gebaseerd op de ernst en de duur van de feiten en op de invloed van de afspraken op de verkoopcijfers.

De grootste boete is weggelegd voor het Amerikaanse Ideal Standard, dat 326 miljoen euro moet ophoesten. Villeroy & Boch, Sanitec, Grohe, Roca en Duravit moeten tientallen miljoenen op tafel leggen. Masco, uit de VS, kreeg geen boete opgelegd omdat het het bestaan van het kartel aan het licht bracht.

Bron: bouwenwonen.netReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld