Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op donderdag, mei 20, 2010 17:53 - Geen reacties

26 mei: De Beleving van Daglicht

20
mei2010

Daglicht is de enige écht duurzame lichtbron en verdient herwaardering. Bij het ontwerpen van de gebouwde omgeving dient rekening te worden gehouden met zowel de goede als slechte eigenschappen van daglicht. Enkele voordelen zijn al kort beschreven, de nadelen liggen voor de hand: oververhitting, verblinding en mogelijk UV aantasting. Voor architecten en ontwerpers is het een uitdaging de juiste balans te vinden tussen het vermijden van de nadelige effecten en het maximaal benutten van de kwaliteiten van daglicht. Juist dat laatste verdient meer aandacht.

Daglichttoetreding kan worden ingezet om het welzijn van gebruikers in gebouwen te verhogen. Onze biologische klok functioneert optimaal door lichtprikkels van buitenaf, waarvan daglicht de belangrijkste is. Te weinig daglicht leidt tot verschillende aandoeningen waarvan SAD (seasonal affective disorder) de bekendste is.

Het ontwikkelen van duurzame gebouwen is een belangrijk onderwerp dat steeds breder gedragen wordt. Het toepassen van daglicht voor verlichting en verwarming kan effectief energie besparen. Op dit moment werken en wonen we nog veel in betonnen dozen met kleine en slecht georiënteerde daglichtopeningen. Dit wordt mede veroorzaakt doordat de ondergrens voor de daglichttoetreding, zoals beschreven in het bouwbesluit, als norm wordt aangehouden. Vanuit architecten is er de nodige aandacht voor daglicht, maar in de praktijk blijkt dat er desondanks nog veel energiewinst te behalen is. Daarvoor is goede samenwerking tussen alle betrokken partijen in een bouwproces cruciaal.

In samenwerking met Material Design en Product Magazine organiseert Stichting Living Daylights op 26 mei een discussieavond met het thema “De Beleving van Daglicht”. Deze activiteit wordt gefaciliteerd door VELUX in De Meern. De discussieavonden worden sinds enkele jaren georganiseerd en met veel enthousiasme ontvangen.

De avond zal om 18:00u beginnen met een korte rondleiding door het Daglicht Advies Centrum van Velux. Hierna is er tijd voor een viertal interessante presentaties van achtereenvolgens Atto Harsta namens Stichting Living Daylights, Nicolas Roy namens VELUX, Henri Borduin namens Border Architecture en daglichtkunstenaar Joost van Santen. Tot slot zal Erwin van Veldhoven een discussie leiden over de onderwerpen die gepresenteerd zijn.

Woensdag 26 mei – 18:00u tot 21:00u
Deelname: kosteloos
Inschrijven kan via de website van Product Magazine.
Adres: Molensteijn 2, 3454 PT De Meern

Bron: bouwenwonen.netReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld