Vastgoedplatform

Vastgoedplatform

VASTGOEDMARKT- WERELDMARKT

Global Real Estate Think Tank op 6 maart 2011.

Op 6 maart kwam de ‘Global Real Estate Think Tank’ voor de 4e keer bijeen. Deze denktank kwam voor het eerst samen in Parijs, op 7 december 2009. Het is een informeel comité, dat niet georganiseerd wordt om actie te ondernemen, maar om informatie en goede praktijken uit te wisselen. De leden brengen deze informatie dan naar hun respectieve organisaties om ze eventueel te gebruiken / verwerken.

Aangezien het gaat om een informele groep , neemt ze er geen moties aan en focust ze op het identificeren van oplossingen voor collectieve kwesties.

In de toekomst komt er een weblog over de Think Tank waarop updates en informatie (o.a. verslagen, presentaties, video’s, enz.) gelezen en gepost kunnen worden.

Tijdens de vergadering kwam onder meer de aanpak van problemen ten gevolge van de financiële crisis ter sprake. Op veel groeimarkten is bijvoorbeeld 80% in handen van 20% van de bevolking. Het is dan aan de vastgoedprofessionals om investeerders te doen inzien dat beleggen buiten hun eigen markt waardevol kan zijn en dat markten helpen organiseren en stabiliseren zijn voordelen heeft.

Te veel tussenkomst van de staat is daarbij nefast. Denken we maar aan Oekraïne, dat zijn inwoners verbiedt meer dan US$ 10,000 cash te versluizen naar het buitenland. De Oekraïners doen het toch, maar dan buiten de wet om, terwijl een transparantere investering een gezonde markteconomie zou ondersteunen en de corruptie zou doen afnemen. Vastgoedprofessionals zijn ook hier goed geplaatst om de regering dit bij te brengen.

Ze kunnen hun klanten ook helpen door hun kennis en ervaring aan te wenden om investeerders te begeleiden en de vastgoedbeleggingsmarkt vorm te geven. Als vastgoedprijzen pijlsnel dalen, kunnen vastgoedprofessionals klanten helpen paniek te vermijden en investeerders raad geven over wat ze kunnen doen om een nieuwe crisis te vermijden.

Een financiële adviseur helpt toekomstige beleggers het risico inschatten. Investeerders die winst willen maken, maar niet goed genoeg geïnformeerd zijn, zullen daaronder lijden. Dat is dus de verantwoordelijkheid van vastgoedprofessionals: klanten informeren over het risico, om zo de gevolgen van een financiële crisis beperkt te houden. We kunnen technologie inzetten om informatie te delen over verschillende wereldmarkten, zodat vastgoedprofessionals weten waar het goed investeren is.

Een andere taak van vastgoedprofessionals is de regering overtuigen dat werken met een erkende vastgoedmakelaar heel wat voordelen biedt. In Frankrijk bijvoorbeeld kopen weinig mensen vastgoed via een erkende makelaar. Makelaarsverenigingen zouden meer publiciteit moeten maken rond hun sterke punten.

Tijdens een vergadering van de VN in 2008 over duurzame ontwikkeling is samen met FIABCI een lijst opgesteld met tien richtlijnen voor duurzame vastgoedmarkten. Tijdens MIPIM 2011 worden de ideeën uit de lijst besproken.

Sponsors