Vastgoedplatform

Vastgoedplatform

Bouwgronden, en hun waarde

De Vlaming is geboren met een baksteen in de maag, maar zonder grond kan je niet bouwen…

Gronden zijn niet reproduceerbaar, en de ligging is erg belangrijk voor de toekomstige bouwers: dit zorgt ervoor dat prijzen blijven stijgen.

Anderzijds is het natuurlijk een aangename en goede belegging. Naast een laag Kadastraal Inkomen (KI) en een eventuele lokale belasting op onbebouwde percelen zijn er weinig kosten. Om te denken aan dalende prijzen bij bouwgronden moeten we erg lang terug in de tijd. Beleggingen zoeken rendement en zekerheid, en net dit is bij onroerend goed en in het bijzondere bij gronden van toepassing.

Weinig onderhoud en lopende kosten en een quasi gegarandeerde meerwaarde (met het verleden als getuige) laten het nadeel van ‘weinig of geen huurrendement’- argument verbleken. Het modale gezin als goede huisvader deed er goed aan,  het gespaarde in bouwgrond te steken. Als spaarpot of voor de volgende generatie.

En dit zal zeker zo blijven als minister Van den Bossche doorgaat met haar plan om voor 50 miljoen Euro gronden op toplocaties aan te kopen en deze mits een uitgestelde betaling over te dragen aan deels Sociale Huisvestingsmaatschappijen (lees: betoelaagde en gesubsidieerde huisvestingsmaatschappijen).

Vermoedelijk gevolg van deze actie? Zonder meer stijgende grondprijzen (een deel van de markt wordt uit het circuit gehaald: vraag en aanbod). Maar tevens het risico door andere instanties zoals de Europese Gemeenschap teruggefloten te worden. Het Nederlandse beleid op vlak van Sociale Huisvesting kreeg het aan de stok met de Europese Gemeenschap, dit voorbeeld kan een donkere schaduw op ons beleid werpen!

En wij die dachten dat het belastinggeld in de kas van de overheid aan het opgeraken was…

Trouwens: indien u kapitaal te beleggen heeft en weinig ervaring in de sector: laat u professioneel begeleiden/coachen: op www.vastgoedcoach.be kan u een professioneel aan kopers kant vinden die de belangen van de vastgoedkoper zal behartigen.

http://vtm.be/nieuws/binnenland/57635-bouwgronden-3-keer-duurder

Hendrik Nelde

Sponsors