Vastgoedplatform

Vastgoedplatform

Als we vandaag handelen zoals gisteren hebben we morgen hetzelfde resultaat als eergisteren …

 Het beroep van vastgoedcoach of de makelaar aan koperskant is absoluut geen nieuwe uitvinding. Nieuw is wel dat een aantal vastgoedmakelaars de handen in elkaar slaan, zich terdege laten opleiden en bijsturen om op deze wijze de consument aan koperskant optimaal te begeleiden.

Dit is natuurlijk snel neergeschreven, maar effectief doen is nog een heel andere zaak. Waar de expertise halen, wie aanspreken om de markt creatief te benaderen, wie zal er nadenken over het concept en zijn uitwerking in het algemeen?

Zonder te overdrijven kunnen we stellen dat zowat elke vastgoedmakelaar die een aantal jaren actief op de markt is, een beetje kaas gegeten heeft van bovenstaande.

Wat moet dit niet worden als tientallen makelaars zich verenigen om het beste van zichzelf te geven en iets in onze moegetergde sector te betekenen? Als kennis, kunde en ervaring gedeeld worden zonder gevoelige informatie kwijt te zijn aan een concurrent, zonder achterdocht aan een tafel zoals vrienden te zitten …

Het was reeds 15 jaar geleden opgevallen dat vastgoedmakelaar is niet steeds de beste collega’s zijn. Samenwerken is een knelpunt, commissies delen een heikel punt, elkaar respecteren ligt toch o zo moeilijk…

Niettegenstaande het BIV oncollegiaal gedrag afstraft, verschillende beroepsfederaties zich op de markt sterker profileerden en een aantal makelaarsnetwerken zoals Century 21, Era, Certes, Immoview, en de Trevi partners heel wat marktaandeel verwierven kunnen we stellen dat andere beroepsgroeperingen samenhorigheidsgevoel heel wat sterker is.

Meer en meer in het besef zijnde dat we niet zonder elkaar kunnen, zijn er een aantal makelaars die het roer wensen om te smijten. Het is een enorme uitdaging om op een conservatieve markt zoals deze van de vastgoed -dienstverleningen het anders te willen doen. Mits een degelijke opleiding, een regelmatige bijscholing, een duidelijke visie en uit het buitenland geïmporteerde kennis en kunde moet het lukken: de makelaar aan koperskant of vastgoedcoach is geboren!

Waarom langer toezien hoe andere beroepsgroepen onze markt inpalmen, waarom aan de zijlijn staan als de pers weer eens de slechte reputatie in de sector in het leven roept, waarom niet eens zelf actief nadenken wat wij er zelf aan kunnen veranderen?

Jarenlang hebben wij een groot potentieel links laten liggen: een transactie in het vastgoed bestaat namelijk uit een koper en verkoper. Deze tweede werd in het verleden in België amper bediend op zijn wenken.

Het is een feit dat er een concrete behoefte bestaat onder de consumenten om ook aan koperskant begeleid te worden. En dat op een professionele manier, met een volledige dienstverleningen die meer inhoudt dan het pingelen over de prijs. Zeven specifieke en doelgerichte taken staan vastgoedcoach te wachten, dossier na dossier. Zevenmaal moet hij zich profileren met alle kwaliteiten die de vastgoedmakelaar nodig heeft.

Om dan nog te zwijgen van het menselijke aspect dat in deze nog veel meer in de picture wordt gezet. Want laat ons eerlijk zijn, de meeste makelaars hebben vooral het vastgoed voor ogen, de vastgoedcoaches moeten wel door de aard van het beestje de consument in het middelpunt houden.

Even recapituleren waarbij de vastgoedcoach allemaal over gaat:

  • een algemene vastgoed- behoefteanalyse van de klant staat centraal in het gehele traject (en kan bijgestuurd worden tijdens het traject)
  • een zoektocht wordt ingezet, alle hens aan dek om via contacten, het Internet, de geschreven pers en het eigen netwerk om tal van gepaste eigendommen voor de klant op te sporen
  • een absolute belangenbehartiging van de kandidaat koper ( ook huurder) nastreven op alle vlak: zoektocht, advisering, negotie, afronding van het dossier
  • onderzoek naar het potentieel van een onroerend goed, onderzoek naar verborgen en niet verborgen gebreken, waardebepaling
  • fiscale optimalisatie is een must vanaf de zoektocht naar een passend onroerend goed is begonnen
  • begeleiding bij de opmaak van een degelijke compromis, nazicht van alle documenten en begeleiding tot bij de notaris
  • indien gewenst een complete begeleiding bij financiering van het onroerend goed, maar ook bij de verzekeringstechnische aspecten…

“Een man met een nieuw idee wordt voor gek versleten totdat het idee slaagt.”

Mark Twain ( 1835- 1910)

Sponsors