Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op zaterdag, januari 17, 2009 15:32 - Geen reacties

Wegwijs in de huiscertificaten

17
jan2009

Alle attesten op een rijtje

Met het energieprestatiecertificaat (EPC) kwam er onlangs nog maar eens een verplicht document bij voor wie een huis wil (ver)kopen of (ver)bouwen. Met alle certificaten die de jongste jaren werden ingevoerd, is het moeilijk om het overzicht te bewaren. Wij scheppen duidelijkheid door de belangrijkste op een rijtje te zetten, uit te leggen waarvoor ze staan en mee te geven wat ze kosten.

Het document bevat allerlei informatie over de historiek van een bepaald perceel. De overheid riep het in het leven om een beter zicht te krijgen op de ‘gezondheidstoestand’ van gronden, om verontreinigingen uit het verleden systematisch weg te werken en om nieuwe vervuilingen te vermijden. Ook als er over het perceel geen gegevens beschikbaar zijn, is een bodemattest nuttig. Als er later een historische vervuiling aan het licht zou komen, kan de eigenaar via het attest aantonen dat hij geen weet had van de verontreiniging op het moment dat hij de grond kocht. Zo blijft hij meteen gespaard van de saneringskosten, die fors kunnen oplopen.

Steeds verplicht bij de aankoop van een woning of een stuk grond. Het is de verkoper die voor het document moet zorgen. Meestal vraagt de notaris of makelaar het document aan.

30 euro.

EPB staat voor de energieprestatie van het binnenklimaat. Een onafhankelijke verslaggever maakt een berekening van het energieverbruik (E) en het warmteverlies (K) van een woning.

Het E-peil mag maximaal 100 bedragen en het K-peil moet steevast onder de 45 blijven. Die cijfers worden behaald door voldoende te isoleren, door te verluchten, gecontroleerd te verwarmen…

Het is de verantwoordelijkheid van de architect en de bouwheer dat er met de juiste materialen wordt gewerkt om zo aan al de voorwaarden te voldoen. Wie de normen niet haalt, kan een boete krijgen die kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Het bedrag ligt sowieso hoger dan de investering die eigenlijk nodig was om onder de opgelegde normen te blijven. Een huis dat voldoet aan de EPB-reglementering is energiezuiniger en spaart op termijn een pak geld uit. Vanaf 2010 wordt de E-norm fors verlaagd tot 80.

Sinds 1 januari 2006 is het certificaat van energieprestatie van het binnenklimaat verplicht bij elke nieuwbouw en bij verbouwingen waar je een architect voor moet inschakelen.

600 euro.

EPC staat voor energieprestatiecertificaat. Het geeft aan de koper een idee van hoe het gesteld is met het energieverbruik van de woning die hij op het oog heeft. Er staat bijvoorbeeld ook in of en hoe het dak geïsoleerd is en of er superisolerende beglazing aanwezig is. Het is natuurlijk onmogelijk alles 100 procent correct op te meten. De dikte van de muren kan wel iets zeggen over de isolatie, maar dat controleren kan enkel door de muur te beschadigen. En zover wordt niet gegaan. De resultaten van een onderzoek met een warmtecamera tonen echter de zwakke punten van de woning aan. Het certificaat adviseert, maar verplicht tot niets. Toch volg je de raad die erin staat beter op. Ze helpt je het energieverbruik en dus ook je rekening gevoelig naar beneden te halen. Het certificaat is 10 jaar geldig, maar wordt het best vernieuwd zodra er verbeteringswerken zijn uitgevoerd.

Sinds 1 november is het certificaat verplicht bij de verkoop van een woning. Het is de verkoper die het moet aanvragen. Op 1 januari 2009 wordt het EPC ook ingevoerd bij het verhuren van woningen.

250 euro.

Meer info:

  • Bodemattest: www.ovam.be en 015/28 44 58
  • Keuringen en EPC: www.ocb.be en 03/451 37 00
  • EPB: www.burobs.be en 050/3917 62

Er wordt nagegaan of de installatie correct is geplaatst. Er wordt ook getest of alle verbindingen tussen de verschillende leidingen volledig dicht zijn, zodat er niet het minste gas kan ontsnappen.

Bij een nieuwbouwwoning of aanpassing van het circuit wordt er pas aardgas geleverd als er een positief keuringsattest is. Als een erkend installateur het werk heeft opgeknapt, doet hij al het nodige en is een keuring niet meer nodig.

100 euro.

Nieuwbouw/renovatie: een keurder komt langs om te controleren of de installatie in overeenstemming is met de voorschriften. Daarbij wordt vooral gelet op de veiligheid van de bewoners. De aanwezigheid van een aarding is cruciaal.

Er wordt een rapport opgemaakt dat de huidige installatie beoordeelt. Bij oudere huizen worden heel dikwijls inbreuken vastgesteld. Niet onlogisch, omdat er in die woningen al intensief geleefd is. Vaak voorkomende problemen zijn losse of verkeerde draden, kapotte stopcontacten of een onderbroken aardingsnet. Ondanks een negatief keuringsverslag kan een woning toch verkocht worden. De nieuwe eigenaar heeft dan achttien maanden de tijd om alles in orde te brengen voor een herkeuring. Gebeurt dat niet, dan wordt het dossier doorgespeeld aan het ministerie.

Bij een nieuwbouw of uitbreiding van het netwerk tijdens een renovatie wordt je huis enkel van stroom voorzien als er een positief keuringsverslag is. Een keuring is niet nodig als de plaatsing gebeurde door een erkend installateur. Bij de overdracht van een woning is de verplichte keuring bedoeld als bindend advies voor de koper.

100 euro (nieuwbouw/renovatie) en 120 euro (overdracht).

De watervoorziening van een nieuwbouwwoning gebeurt al een tijdje niet alleen meer via een aansluiting op het openbaar drinkwaternet. De wc’s, de wasmachine, de buitenkraan… worden bijna altijd aangesloten op regen-, put- of pompwater. Een keurder gaat na of er tussen het drinkwatercircuit en het andere net geen verbindingen zijn. Contact tussen beide moet absoluut vermeden worden. Er is ook een beveiliging nodig zodat het regen-, put- of pompwater nooit in het openbare netwerk kan terechtkomen. De geïnstalleerde kranen moeten van een bepaald type zijn dat een terugstroom van het water verhindert.

Vanaf 1 januari 2005 worden alle sanitaire installaties (nieuwbouw of renovatie) gekeurd. Binnen de twee jaar na de ingebruikname moet een aanvraag ingediend worden bij de watermaatschappij of een erkende keuringsinstantie.

100 euro.

Bron: Het Laatste Nieuws



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld