Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, augustus 3, 2009 14:22 - Geen reacties

Vlaming loopt verloren in woud van woonpremies

03
aug2009

De bouwdrang van de Belg kent zijn gelijke niet. Meer dan 3.000 lezers belden zaterdag voor gratis advies naar de negen experts van ons woon- en bouwpanel. Dat de Vlaming haast verloren loopt in de jungle van premies, is de grootste constante in de oproepen die onze experts te verwerken kregen. Verder waren er veel vragen over fiscaliteit, leningen, isolatie en duurzaam bouwen.

“Het valt op dat de bouwer of verbouwer vandaag door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn zo veel premies, zoveel voorwaarden en zoveel uitzonderingen. De meeste mensen hadden zich al goed geïnformeerd, maar weten nog steeds niet welke premie ze precies moeten aanvragen. Verschillende bellers hadden de verkeerde premie aangevraagd en vroegen zich af wat ze nog konden doen. Anderen hadden hun huiswerk goed gemaakt, maar wilden toch nog even dubbelchecken. Die mensen kon ik meestal geruststellen en vertellen dat ze goed bezig waren.”

“Ik had gedacht dat ik vragen zou krijgen van mensen met een handicap die problemen hadden met de verbouwing van hun woning, afgestemd op hun nieuwe noden. Maar blijkbaar is onze dienst bij die mensen al goed bekend. De mensen die belden waren bijna allemaal ouderen die worstelden met vragen over fiscaliteit. Of mensen die hun bejaarde moeder of vader in huis willen nemen en hun huis daarvoor moeten aanpassen. Die kon ik helaas niet helpen, maar heb ik doorverwezen naar het Agentschap Wonen van de Vlaamse overheid.”

“Ik dacht dat sommige mensen voor ideeën of concepten zouden bellen, maar dat bleek niet het geval. De modale burger ligt blijkbaar wakker van heel andere dingen. Veel praktische vragen over het indienen van bouwaanvragen. Of ze polsten naar de tarieven die architecten hanteren. Daar bestaat geen sluitend antwoord op omdat veel afhangt van de opdracht: nieuwbouw of renovatie. En ook veel vragen over de expertise van sommige vakmensen. Kijk, een scheurtje in een nieuwe muur is niet het einde van de wereld. Als je weet wat de oorzaak is, kan het opgelost worden.”

“Ik heb uitsluitend dezelfde klachten gehoord als tijdens mijn werkuren. Mensen die hun waarborg niet terugkrijgen of die boos zijn omdat hun huisbaas de nodige herstellingswerken niet laat uitvoeren. Als ik vraag of ze al een aangetekende brief hebben gestuurd om dat te melden, is het antwoord altijd ‘nee’. De wet bepaalt nochtans dat de huurder twee plichten heeft. Eén: zijn huur betalen. En twee: de eigenaar op de hoogte brengen als er gebreken zijn. Toch durven de meeste mensen blijkbaar nog geen aangetekende brief sturen.”

“Ik heb de ene telefoon na de andere gehad van lezers die problemen hadden met hun buren. In bijna alle gevallen ging de discussie over de scheidingsmuur. Of: ‘Mijn tomaten groeien niet meer omdat ik door de verbouwing van mijn buur minder zonlicht heb’. Dat soort kleine probleempjes. We wonen veel dichter op elkaar dan vroeger en dat wekt bij sommige mensen wrevel op. De mensen zouden beter wat meer met hun buren praten in plaats van meteen ruzie te maken. Een goed gesprek kan verhinderen dat die ruzie voor de rechter moet worden uitgevochten.”

“Het is vrijdag nog maar verschenen in het Staatsblad, maar ik werd overrompeld met vragen over de zogenaamde ‘groene lenin g’ die je binnenkort kunt afsluiten voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie, vervanging van stookketels, dubbele beglazing of zonnepanelen. Ik heb een vraag gehad waarbij ik zelf het wetboek heb moeten raadplegen. Een vrouw had het vruchtgebruik van een huis, maar niet het geld om nieuwe energiezuinige ramen te plaatsen. De kinderen – de eigenlijke eigenaars – vroegen zich af of zij dan die kosten konden maken en aftrekken van de belastingen. Maar daar is blijkbaar nog geen wetgeving voor.”

“Ik heb meermaals de vraag gekregen of mensen hun woonlening konden overzetten naar een sociale lening. Blijkbaar zijn er nog veel koppels die zware leningen afsluiten of overlenen. Als er dan iets ernstigs gebeurt, sterfgeval of ziekte, komen ze in de problemen. Zij willen dan hun lening bij de bank herfinancieren met een sociale lening, maar die mensen moest ik teleurstellen. Wettelijk gezien is dat onmogelijk. Trouwens, de kredieten van de overheid zijn nu al opgebruikt tot januari 2010. Dat komt omdat steeds meer mensen een aanvraag voor een sociale lening indienen.”

“Sommige bellers waren blij dat ze eens met mij konden spreken omdat ze me kennen van tv. Ik kreeg veel vragen over materiaalkeuze. Moet ik kiezen tussen een parket van Franse of Chinese eik? Uiteraard geen Chinese eik, want die is minderwaardig. En soms ook heel concrete dingen. Iemand vroeg me of ik rood of groen als accentkleur zou aanraden bij het verven van de keuken. Ik antwoordde dat ik het interieur niet eens gezien had, maar ze wilden per se een antwoord. Dus heb ik maar groen aangeraden” (lacht).

“Ik heb in een halfjaar een complete ommekeer gezien. Vroeger wilde iedereen alles weten over zonnepanelen, maar stilaan is het besef gegroeid dat je in de eerste plaats energieverlies moet voorkomen. Isolatie is daarbij het codewoord. Daar gingen ook alle vragen over. Ik heb regelmatig het woord ‘overisoleren’ gehoord. Dat bestaat niet. Je kunt je huis niet overisoleren, wel slecht ventileren. In dat laatste geval kan je ook problemen krijgen natuurlijk.”

Bron: Gazet van Antwerpen



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld