Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op vrijdag, april 30, 2010 16:08 - Geen reacties

Tweede Kamer wil inzage in nieuwe Bouwbesluit

30
apr2010

Het voorstel voor het nieuwe Bouwbesluit moet naar de Tweede Kamer worden gestuurd, voordat het naar de Raad van State gaat. Een motie van Antoinette Vietsch (CDA) is op 13 april door de Tweede Kamer gesteund. Dit kan leiden tot uitstel van de invoering van het Bouwwerkbesluit.

Minister van Middelkoop (wonen) heeft ter tegemoetkoming op 20 april aan de Tweede Kamer een brief geschreven waarin hij aangeeft dat de AMvB begin juni aan de Raad van State wordt aangeboden. Begin mei zendt de minister de materiële inhoud van de AMvB naar de Tweede Kamer.

De Kamer wil vooraf naar het nieuwe Bouwbesluit kunnen kijken, om meer invloed op de inhoud ervan te kunnen uitoefenen. Eigenlijk geldt voor de AMvB een zogeheten nahangprocedure, die Kamerleden veel minder ruimte biedt iets aan de regels te wijzigen. Het Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB) luidde onlangs de noodklok richting de Tweede Kamer. Alle fractievoorzitters kregen een brief, waarin het ERB waarschuwde voor de gigantische kosten die het huidige discussievoorstel met zich mee zou brengen voor beheerders en eigenaren van gebouwen. Het ERB stelt onder meer dat het Ministerie van VROM onzorgvuldig is geweest met het schrappen van technische regels.

Uitstel?
Naar aanleiding van de aangenomen motie hebben onder meer Bouwend Nederland en de Vereniging BWT Nederland argumenten genoemd om de geplande invoeringsdatum van 1 januari 2011 los te laten. Als het herziene Bouwbesluit pas in 2012 – een jaar later dan gepland – ingaat, vindt Bouwend Nederland dat geen probleem. Voor de belangenbehartiger van bouwbedrijven is het belangrijker dat er geen vergissingen worden gemaakt, zoals ook in 2003 gebeurde. Dat laat Pieter Clerx van Bouwend Nederland weten in een interview in Cobouw. Clerx constateert dat het Ministerie van VROM bij het opstellen van het derde Bouwbesluit weinig van het verleden heeft geleerd. Hij heeft de indruk dat het ministerie de consequenties van voorgestelde nieuwe bouwregels niet heeft doorgerekend. Volgens hem zou dat wel moeten, bijvoorbeeld in een testwijk.

Bron: bouwenwonen.netReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld