Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, april 23, 2009 14:19 - 3 Reacties

Steeds meer kerken in privéhanden

23
apr2009

In het Brusselse is een kerk met klooster verkocht voor 515.000 euro, in Namen staat een kapel te koop voor 88.000 euro. Steeds meer religieuze gebouwen komen in privéhanden terecht.

Te koop: kerk in goede staat’, verscheen deze week in een Dinants reclameblad. De Saint-Nicolaskapel dateert uit de 13de eeuw. Bij gebrek aan gelovigen dreigde ze te verkrotten. Een ondernemer kocht ze en maakte er een uniek buitenverblijf van, maar verkocht de kapel op zijn beurt aan de stad Dinant. Bij gebrek aan geld en plannen wordt het pittoreske gebouw nu openbaar verkocht. Vraagprijs: 88.000 euro.

”Let op, we verkopen niet aan eender wie. De overeenkomst wordt pas ondertekend nadat we schriftelijke garanties hebben over de nieuwe bestemming”, zegt Thierry Bodlet, verantwoordelijk voor het stedelijk patrimonium van Dinant. ”Het gebouw is deels beschermd en dringend aan renovatie toe.”

Geen dancing

In de Brusselse gemeente Sint- Joost-ten-Node zijn op korte tijd twee kerken verkocht. Onlangs veranderde de Sint-Julianakerk van eigenaar voor amper 515.000 euro. De vraagprijs lag stukken hoger, maar bij gebrek aan kandidaten werd er zwaar afgepingeld. De nieuwe eigenaar is een Roemeens-orthodoxe vzw. Wat zij met de kerk gaat aanvangen, is nog een raadsel.

“De kerk, 467 vierkante meter groot, kan gerust als woonst of zaal worden gebruikt”, zegt Jean- Louis Leclercq, vicevoorzitter van het comité voor aankoop van onroerende goederen van Brussel. “Maar wie ervan droomt er een dancing of restaurant in onder te brengen, is eraan voor de moeite. De gevels, het meubilair en de glasramen zijn beschermd.

Luxehotel

Maar boven, op de tweede verdieping, kan de koper in een achttal kamers helemaal zijn zin doen.” Het pand, in 1892 opgetrokken, herbergt onder meer een fraai afgewerkt oksaal dat ruimte biedt voor een zangkoor en kerkorgel. De kerk heeft ook een klokkentoren, maar aan een zeel bengelen zit er niet meer in. De klokkentoren is verwijderd omdat die dreigde om te vallen.

Hij staat nu op de grond, afgedekt met een blauwe plastic zeil. Anderhalve kilometer verderop, werd de Gésukerk met klooster verkocht aan een investeringsgroep die er een luxehotel wil neerpoten. Een complex met 150 kamers, restaurant, brasserie en een thermaecomplex. Onder het gebouw komen 177 ondergrondse parkeerplaatsen. Zowel de kopers als de jezuïeten, die eigenaar waren, weigeren te communiceren over de prijs die werd geboden.

Het bisdom geeft niet graag toe dat nogal wat kerken in privéhanden terechtkomen, ook al groeit het lijstje ieder jaar fors aan. “Het gaat vooral om kloosterkerken”, klinkt het.

Eerst ontwijding

Een kerk verkopen kan enkel als ze eerst wordt ontwijd en als alle heiligenbeelden en religieuze tekens zijn weggehaald. Over wat er daarna mee gebeurt, zei de West-Vlaamse bisschop Roger Vangheluwe onlangs nog: “Als je je huis verkoopt en er komt een bordeel in, dan kun je daar niet veel meer tegen doen.”

Bron: Gazet van Antwerpen



3 Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Fe Naguit
jun 9, 2013 23:33

Goede dag, kunnen jullie ons helpen een kerk gebouw die te koop is in Antwerpen? Liefst bereikbaar met openbare vervoer. Dank u. Ik hoop dat Ik zal van jullie horen.

Fe Naguit
jun 9, 2013 23:38

Goede dag, kunnen jullie ons helpen een kerk gebouw die te koop is in Antwerpen vinden?Liefst bereikbaar met openbaar vervoer. Dank u. Ik hoop dat Ik zal van jullie horen.

Fe Naguit
jun 9, 2013 23:38

Goede dag, kunnen jullie ons helpen een kerk gebouw die te koop is in Antwerpen vinden?Liefst bereikbaar met openbare vervoer. Dank u.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld