Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, februari 13, 2009 9:27 - 3 Reacties

Stadsbestuur klaagt straffeloosheid bouwovertredingen aan

13
feb2009

Het stadsbestuur van Beringen klaagt de straffeloosheid bij bouwovertredingen aan. Als de gemeente een flagrante bouwovertreding wil bestraffen, is er een gunstig advies van de Hoge Raad voor het Herstelbeleid nodig. «Om onverklaarbare redenen hebben we dat vorig jaar in elk van de vijf dossiers die we hebben ingediend niet gekregen. Het lijkt erop dat tegenwoordig alles kan en mag, zolang je maar uit natuurgebied blijft», zegt burgemeester Mondelaers (CD&V).

Beringen

Als de dienst Ruimtelijke Ordening van een gemeente een bouwovertreding vaststelt, wordt pv opgemaakt. Dan beslist het parket om te seponeren of te vervolgen. In dat laatste geval kan de gemeente eisen om aan te passen, de oorspronkelijke toestand te herstellen of een boete te betalen. Die beslissing moet wel gesteund worden door de Hoge Raad voor het Herstelbeleid. «Wij maken alleen dossiers op voor flagrante bouwmisdrijven en tot voor kort kregen we in 80 % van de gevallen gelijk van de Raad», zegt schepen Anne Wouters-Cuypers (CD&V). «Ook vorig jaar hebben we vijf dossiers ingediend, maar ze werden allemaal geweigerd. Nochtans waren de overtredingen niet van de minste. Zo was er iemand die begon te bouwen zonder vergunning, iemand die zijn woning in tweeën opsplitste en een flatbewoner die het dak van zijn onderbuur als terras gebruikte, tot ergernis van andere bewoners. Als de Raad ons niet steunt, kunnen we niets doen. Erger nog, na vijf jaar is alles verjaard.»

Volgens burgemeester Mondelaers is het verschil tussen het kluwen van regels bij het verkrijgen van een bouwvergunning en de handhaving achteraf dag en nacht. «Er wordt een ‘doe-maar-op’-sfeer gecreëerd», zegt hij. «Als je uit natuurgebied blijft, kan er maar weinig gebeuren. Een dossier inleiden is een dag werk en levert niks op.»

Nieuw decreet

De Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) kent het probleem. «Er is een nieuw decreet op komst, maar bij veel gemeenten leeft het gevoel dat het moeilijk is om een gunstig advies van de Raad te krijgen», zegt Xavier Buijs. «Als dat er niet komt, wordt aan een bouwovertreding niets gedaan. Dat is enorm frustrerend. Het enige wat ze kunnen doen is opnieuw proberen, maar dat kost veel tijd en geld.»

Burgemeester Dirk De Vis (CD&V) van Ham geeft zijn collega gelijk. «Bouwovertredingen beteugelen gaat nog amper. Ik vraag me af waarom ze de verantwoordelijkheid niet bij de architecten leggen. Laat hen een waarborg betalen zodat ze moeten zorgen dat alles volgens de vergunning wordt gebouwd.»

De Hoge Raad voor Herstelbeleid was niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Het Laatste Nieuws



3 Comments

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Jeurissen Ida
feb 5, 2010 23:29

de buren naast mij hebben bijgebouwd zonder vergunnen op 1meter van de grens van de zijgevel ze hebben bijgebouwd garage met daar bovenop een living en een veranda de betreffende veranda zijn ramen die rechtsteeks uitgeven op onze perceel en die dus zicht geven in de kamers van onze woning ze werden trouwens in zomer ook geopend waar door wij geen privacy hadden .wij hebben beleeft gevraagt om hun ramen aan onze kant dicht te laten .ze hebben ook ramen die uitgeven naar hunne tuin.zelfs de wijkagent is daar geweest maar ze hebben niet gereageert.dan ben ik naar de rechtbank gegaan en heb ik gelijk gekregen .de buur mocht zijn ramen niet meer open doen die rechtstreeks uitgeven op onze perceel .ook mocht de waterafvoer van de betreffende veranda en garage niet meer op onze oprit aflopen . de ramen zijn nu vastgemaakt door revetten .nu staat zijn huis al een hele tijd te koop . ze krijgen nu hun huis niet verkocht door die bouwovertredingen.deze mensen zijn goed bevriend met de burgemeester het spreekwoord zegt twee handen op de zelfde buik.wij hebben vernomen dat onze buren langs de burgemeester om geprobeert hebben een vergunning te krijgen over hun bouwovertregen.ik heb dan een brief geschreven naar de gemeentehuis of dat waar was over die vergunning als deze mensen een vergunning krijgen en hun huis is verkocht na verloop van tijd de ramen in bijde zomer opnieuw worden geopend dan hebben wij weer de zelfde problemen. dat kan toch niet zomaar het heeft ons veel geld gekost voor wat privacy te hebben .dan heb is een brief terug gekregen van de burgemeester hij schrijft wat betreft uw vraag over de woning van de buren kunnen wij u meedelen dat de toestand inderdaad niet vergund is . er is op dit moment geen aanvraag voor regularisatie ingediend . maar zijn makelaar schrijft stedenbouwkundige vergunning ja steden bouwkundige overtreding neen liegt deze makelaar tegen de mensen of wild hij ze mislijden door een vergunning te laten zien van het huis toen het gebouwd werdt daar is een vergunning maar niet wat bijgebouwd is .wat ik nu wil zeggen met mij verhaal dat ook de gemeente ook mee doet aan straffelloosheid bouwovertredingen. de gemeente heeft zelfs geen pv opgemaakt over die bouwovertreding zo zie je dat alles kan en mag als ge maar de juiste vrienden heb en heb je die niet dan heb je dikke pech!!!

Hendrik Nelde
feb 6, 2010 16:30

Stel de verkopende makelaar aangetekend op de hoogte van uw kennis dat er een bouwovertredfing is, voeg eventueel het schrijven van de Burgemeester bij.
Zo MOET hij dit communiceren in al zijn publiciteit en in het eerste contact met potentiële klanten.
In feite moet hij dit ook zonder uw schrijven doen. Succes.

Jeurissen Ida
feb 6, 2010 22:46

De makelaar is heel goed op de hoogte van kennis, van de bouwovertredingen.Dat huis is al verleden jaar verkocht geweest.Met alle gevolgen van dien voor die mensen.Als je een huis koop let dan goed op wat je doet.Koop nooit zonder voorwaarden,hiermee wil zeggen,als je een huis koop ,laat dan bijschrijven dat je het huis koop maar alleen op voorwaarden ,dat je geld krijgt bij de bank en dat er geen bouwovertredigen zijn.Dat hebben deze mensen niet gedaan ,ze hebben het gekocht zonder voorwaarden met alle gevolgen vandien.Die koop is niet doorgegaan,omdat ze geen lening kregen.Ik weet dat het iets te maken heeft met die bouwovertreding.De banken zijn nu meer voorzichtiger geworden met geld te lenen.Nu moeten deze mensen ook nog schadevergoeding betalen aan de makelaar, zo 10.000 euro en dat is heel geld. Nu staat het weer te koop op het internet de 28-12-2009 stond er geschreven veranda niet vergund stedenbouwkundige vergunning uitgereikt, dagvaarding geen .Nu de 12-01-2010 staat er niets meer over die veranda.Als je nu op het internet lees dan denkt je dat alles in orde is met dat huis .Maar dat weten de klanten niet.De makelaar is niet eerlijk, het gaat hier over een ding verkopen al moeten ze over de lijken gaan.Ik wil nu niet beweren dat alle makelaars zo zijn.Zo zie maar hoe het aan toegaat, goede raad past op als je een huis koop .Ik wil nog even melden dat de makelaar de telefoon neer heeft gegooid toen ik aan sprekens was over dat probleem zo gaat hij heeft ook nog geen manieren.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld