Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, december 1, 2009 15:25 - Geen reacties

Sjoemelende notaris krijgt vijf jaar cel

01
dec2009

Johan Lahaye moet enorme schadevergoedingen betalen.

Voormalig topnotaris Johan Lahaye (70) is door de correctionele rechter in Brugge veroordeeld tot vijf jaar effectieve celstraf voor misbruik van vertrouwen en oplichting. Hij pompte het geld van zijn cliënten in zijn eigen floppende vastgoedprojecten.

Begin 2002 begon het gerechtelijke onderzoek tegen toenmalige topnotaris Johan Lahaye. De provinciale kamer van notarissen had bij de man onregelmatigheden vastgesteld en diende een klacht in. Een jaar later werd hij door de koning uit zijn ambt gezet. Verder onderzoek bracht aan het licht dat Lahaye – die in grote luxe leefde – jarenlang miljoenen euro’s van zijn cliënten zonder hun medeweten in zijn eigen, verlieslatende vastgoedprojecten had gepompt. Zijn grootste debacle was het Co-center in de Alfons Pieterslaan in Oostende, waar hij horecazaken, kunstgalerijen, een verkoopzaal en een fitnesscentrum onder een dak wilde brengen. Het project flopte en ruim vijftig cliënten van zijn notariaat zagen samen meer dan tien miljoen euro in rook opgaan.

De burgerlijke partijen in de zaak kregen gisteren van de rechter enorme schadevergoedingen toegekend. Bij sommigen liep het bedrag op tot boven de 250.000 euro. In zijn val heeft Lahaye zijn hele gezin meegesleept. Zo mag zijn zoon zijn droom om notaris te worden opbergen. Lahayes zus stelde zich burgerlijke partij in de zaak en kreeg van de rechter een euro morele schadevergoeding toegewezen.

Veel heeft de voormalige topnotaris niet overgehouden aan zijn megalomane projecten. Het gerecht legde beslag op al zijn eigendommen. Om de enorme put te dempen werd het Co-center verkocht aan een vastkantoor in Knokke-Heist. Echter zwaar onder de prijs waardoor de opbrengst lang niet zal volstaan om zijn slachtoffers te vergoeden. Lahaye leeft momenteel van een pensioen en woont in een bescheiden studio. Naar het einde van zijn proces toe kon hij zich zelfs geen advocaat meer permitteren. Een pro-Deoadvocaat nam zijn dossier over. Bovendien zou Lahaye met hartproblemen te kampen hebben.

Tijdens de pleidooien in december vorig jaar vroeg de 70-jarige Lahaye een milde straf, maar de rechter ging daar gisteren niet op in. ‘Mijn cliënt is enorm geschokt door de uitspraak’, zegt advocate Annelore Callebert. ‘Gezien zijn leeftijd en fysieke toestand hadden wij gehoopt op een voorwaardelijke bestraffing. We zullen dan ook beroep aantekenen.’

Bovenop zijn zware celstraf is Johan Lahaye ook voor vijf jaar zijn burgerrechten kwijt.

Bron: Het NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld