Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, november 19, 2009 17:00 - 1 Reactie

Notarissen willen wettelijke bedenktijd bij aankoop onroerend goed

19
nov2009

notariaatDe Koninklijke Federatie van het Belgische Notariaat pleit voor de invoering van een wettelijk geregelde bedenktijd bij het kopen van onroerend goed. De federatie is ook voorstander van de invoering van een nieuw soort testament, zo meldt ze vandaag in een persbericht.

Latere problemen voorkomen
De invoering van een aan duidelijke voorwaarden gebonden bedenktijd kan latere problemen helpen voorkomen. De verkoper zal misschien wat langer moeten wachten, maar anderzijds zal hij achteraf niet meer geconfronteerd worden met bezwaren die de koper wil laten gelden, zo luidt het in het persbericht.

De koper kan tijdens de bedenktijd immers nauwgezet alle aspecten die bij de aankoop komen kijken, afwegen en onderzoeken. De bedenktijd kan maar ingaan als alle relevante informatie in verband met de verkoop beschikbaar is. Laattijdig aangeleverde informatie die geen nadelig element toevoegt, zal de duur niet kunnen verlengen.

Testament met minder formaliteiten
Een tweede suggestie van de notarissen is de invoering van een authentiek testament met minder formaliteiten. Men kan dit testament thuis redigeren (na inwinning van advies bij notaris) en het deponeren bij de notaris. De betrokkene zal op dat ogenblik bij zijn notaris, in aanwezigheid van drie getuigen, verklaren dat het document wel degelijk zijn testament is.

Na bevestiging van de notaris, en opstelling en ondertekening van ontvangstakte, zal het document bewaard worden. Burgers kunnen op die manier een testament maken dat soepel en niet al te formalistisch is, met grote bewijskracht en eenvoudige bewaring.

De voorstellen vloeien voort uit de conclusies van het tweejaarlijks congres van de Belgische notarissen, dat eind september plaatsvond.

Bron: Het Laaste Nieuws1 Comment

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Gilbert Theunis
jan 20, 2012 12:01

Ik ben nu al een tijdje aan het zoeken waar ik kan vinden wanneer een notaris, na het verlijden van een akte voor de verkoop van een huis, het geld van de verkooop verplicht is door te storten aan de verkopers. De wilst geruchten komen bij mij binnen: van onmiddellijk, na max. 14 dagen tot 6 maanden. Kunnne jullie mij helpen?

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld