Vastgoedplatform

Vastgoedplatform

Nieuwe tendensen en nieuwe uitdagingen voor de vastgoedsector?

Het zijn bizarre tijden, iedereen spreekt van ‘de crisis’, weinigen hebben hem reeds echt moeten aanvoelen. Tot vandaag.
Zowat alle Europese landen werden harder getroffen dan ons België, maar bij ons blijven de verkoopsprijzen stabiel en is het aantal vastgoedtransacties niet noemenswaardig gedaald.
Vastgoed blijft dus een stevige belegging, de zowat 80% eigenaars- bewoners in België zorgen voor een erg stabiele markt.
Anders dan met de kantoorruimtes en commerciële panden, die veel meer afhankelijk zijn van de economische slagkracht van de bedrijven.
Tegelijkertijd neemt Europa steeds meer een belangrijkere plaats in en worden regels en wetten naar de lidstaten doorgeduwd.
Een vastgoedtransactie is onder andere daardoor erg omslachtig geworden: het volstaat niet meer om een vlotte verkoper te zijn om uw eigen pand aan de man te brengen!
Een professionele ondersteuning is absoluut nodig als u zelf wil handelen.
Veel geduld en tijd, maar ook kosten en verplichtingen komen op u af. Denk maar aan bodemattest, voorkooprechten, post- interventiedossier, elektrische keuring en energiescan, de verplichte opname van gegevens uit het ‘plannen- en vergunningenregister’ en zoveel meer…
Allemaal stuk voor stuk verplichte stukken en documenten: zonder deze kan de transactie onder omstandigheden ongedaan gemaakt worden met een zware en langdurige procedure tot gevolg!
Bij laatstgenoemde verplichting zijn zelfs boetes voorzien tot € 400.000 en dit geldt ook voor particulieren die de eigen woning te koop aanbieden!
De dienstverlenende sector in het vastgoed had nog nooit zo’n groot marktaandeel.
Dit is ook niet te verwonderen met alle regels, decreten en wetten die er in de laatste jaren zijn bijgekomen. Het is dus erg moeilijk geworden voor een particulier om zelf zijn eigendom te verkopen.
Het is een visie dat op een dag, ter bescherming van de koper, bij elke transactie een vastgoedprofessioneel zal moeten tussenkomen.
En als we het dan al over de consument hebben stellen we toch vast dat het aan koperszijde veel moeilijker is om aan objectieve informatie te geraken dan aan verkoperzijde.
In Nederland bijvoorbeeld wordt reeds sinds lang een makelaar aan koperskant gevraagd ter ondersteuning.
Deze tendens komt nu eindelijk ook naar België, waarbij een opleidingsinstituut er dit najaar een opleiding zal aan wijden.
De “Real Estate Coach” wordt geboren: de sector professionaliseert en draait meer omzet en de koper heeft eindelijk waar hij recht op heeft: begeleiding en informatie.

Hendrik Nelde
Initiatiefnemer

Sponsors