Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, juli 10, 2009 14:32 - 30 Reacties

Mede-eigendom wordt voortaan beter geregeld

10
jul2009

België telt zo’n 1,2 miljoen appartementen, waarin eenderde van de bevolking woont. Voor hen komt er een nieuwe wet. De Kamercommissie Justitie heeft die zopas goedgekeurd. Mede-initiatiefnemers Raf Terwingen en Mia De Schamphelaere (beiden CD&V) geven uitleg.

In appartementsblokken heeft iedere eigenaar delen van het gebouw gemeenschappelijk met de andere eigenaars (dakgoten, liften…) en zijn er heel wat gemeenschappelijke kosten. De eigenaars kiezen een bestuur om dat allemaal te regelen, maar het dagelijkse werk is in handen van een syndicus.

Wat zijn de problemen?

De mede-eigenaars kennen elkaar onvoldoende en zetten zich te weinig in voor het beheer van het gebouw. Hun algemene vergaderingen worden voorgezeten door de syndicus, de eigenaars blijven weg, waardoor men soms niet kan stemmen, of ze geven te veel volmachten.

De syndicus is er aanvankelijk steeds geplaatst door de bouwpromotoren die de appartementsblokken neerpootten. De mede-eigenaars vrezen dat hij onder één hoedje speelt met de bouwpromotor en dus niet altijd voor hen opkomt.

De syndicus is onvoldoende beschikbaar en zijn beheer is onvoldoende doorzichtig.

Wat verandert er?

Mede-eigenaars moeten een lijst krijgen met adressen van de andere mede-eigenaars, zodat ze elkaar kunnen leren kennen en kunnen contacteren.

Bij staking van stemmen tellen de onthoudingen niet meer mee.

De algemene vergadering vergadert rechtsgeldig in twee gevallen. Eén: als in het begin de helft van mede-eigenaars aanwezig of vertegenwoordigd is én als zij samen de helft van de gemeenschappelijke delen bezitten. Twee: als de mede-eigenaars die in het begin aanwezig zijn, meer dan driekwart van de gemeenschappelijke delen bezitten.

Het aantal volmachten wordt beperkt tot drie per persoon. Het mogen er meer zijn, maar alleen als die samen niet meer dan 10% van de stemmen vertegenwoordigen.

De algemene vergadering moet door een mede-eigenaar worden voorgezeten (niet de syndicus).

De datum van de jaarlijkse algemene vergadering moet statutair worden vastgelegd.

Elke mede-eigenaar moet een punt op de agenda kunnen zetten.

Als een groep een vijfde van de gedeelten van het gebouw vertegenwoordigt, kan ze zelf een algemene vergadering samenroepen.

Over de oplevering van de gemeenschappelijke delen moet worden beslist door een algemene vergadering met drievierde van de stemmen.

De raad die toezicht houdt op de activiteiten van de syndicus verandert van naam: hij heet voortaan “Raad van Mede-eigendom”. Die moet àlle taken van de syndicus controleren.

De syndicus zal voor alle contracten tussen de raad van mede-eigendom en hemzelf toestemming van de Algemene Vergadering moeten krijgen. Hij moet ook telkens meerdere offertes voorleggen.

Het mandaat van de syndicus stopt na 3 jaar. Het kan alleen worden verlengd door een beslissing van de algemene vergadering, niet stilzwijgend.

Er komen vaste regels voor de manier waarop de syndicus de boekhouding beheert.

Een deel van de mede-eigenaars kan zelf een vereniging oprichten.

De kopers van een appartement moeten (door de notaris) voldoende worden geïnformeerd over de gemeenschappelijke kosten en lasten.

De werking van de raad van mede-eigendom wordt gemoderniseerd: de bijeenroeping van de mede-eigenaars kan ook via e-mail.

Bron:Het Belang van Limburg



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld