Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, oktober 30, 2009 15:16 - Geen reacties

Mag ik mijn makelaar aan de deur zetten?

30
okt2009

Wij hebben ons huis nu al een 1,5 jaar te koop staan, maar de verkoop vlot niet echt. We zitten er aan te denken om het huis tijdelijk uit de verkoop te halen of een nieuwe makelaar in te schakelen, schrijft lezer Simon Nijhuis. Hij wil graag weten of en hoe lang hij “verplicht” is om bij zijn huidige makelaar te blijven. Wat zegt de wet precies over makelaarsovereenkomsten? We vroegen het aan de Orde van Vlaamse Balies.

Wie zijn huis wil verkopen of verhuren, kan hiervoor de hulp van een makelaar inroepen en kan een makelaarsovereenkomst of vastgoedbemiddelingsovereenkomst afsluiten.

Het nut van dergelijke overeenkomst is net het precies beschrijven wat de taken zijn van de makelaar. Naast die specifieke elementen (wat kan en niet kan) zal in zo’n contract ook kunnen worden vastgelegd wat de duurtijd van het contract is en op welke wijze partijen het contract kunnen beëindigen (bv. wat is de duur van de opzeggingstermijn).

Indien – zoals in de vraag die hier wordt gesteld – in een overeenkomst niets over de duur van het contract werd bepaald, kan elke partij de overeenkomst op elk moment stopzetten. Het gaat immers in dat geval om een contract van onbepaalde duur en niemand kan verplicht worden hier eeuwig aan verbonden te blijven.

Opzegging mag evenwel niet op een ongeschikt moment gebeuren. Indien de wijze waarop wordt opgezegd (bv. zonder of met een te korte opzeggingstermijn) de andere partij schade bezorgt, dan zal de partij die foutief heeft opgezegd, aan de andere partij schadevergoeding moeten betalen. Bijvoorbeeld: de makelaar kondigt een intensieve publiciteit aan en net nadat hij daarvoor publiciteitsruimte heeft gekocht, beëindigt de klant de samenwerking, zonder vooraankondiging en zonder opzeg.

Sinds 1 februari 2007 (K.B. van 12 januari 2007 betreffende het gebruik van bepaalde bedingen in de bemiddelingsovereenkomsten van vastgoedmakelaars, B.S. 19 januari 2007) zijn er duidelijke regels voor vastgoedmakelaarsovereenkomsten. De consument (in dit geval de eigenaar-verkoper) wordt nu extra beschermd. Zo moet voortaan de opdracht van de makelaar duidelijk worden omschreven en wordt transparantie van de totale kostprijs van het bemiddelingswerk vooropgesteld. Tijdens de uitvoering van de opdracht heeft de consument voortaan ook recht op een maandelijkse rapportering.

De nieuwe wetgeving kent de consument het recht toe om in alle omstandigheden de overeenkomst op te zeggen, zonder opgave van enig motief. Er mogen wel afspraken over opzegvergoeding worden gemaakt, maar deze mag in principe niet meer bedragen dan de helft van het commissieloon.

Opgepast: in sommige gevallen geldt die grens niet. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer de consument zijn onroerend goed binnen de 6 maanden na de opzegging zelf verkoopt of verhuurt. De makelaar zal in dat geval zijn prestaties moeten bewijzen. De vastgoedmakelaar zal dan binnen de zeven werkdagen na de beëindiging van de bemiddelingsovereenkomst aan de consument de lijst overmaken van de personen aan wie hij precieze en individuele informatie heeft bezorgd. De vergoeding is alleen verschuldigd wanneer de consument de overeenkomst sluit met één van deze personen of met personen die met deze personen in zodanige verhouding staan dat het redelijkerwijze valt aan te nemen dat zij, ten gevolge van die verhouding, over de verschafte informatie beschikten.

Op die manier wordt wel belet dat een verkoper of een verhuurder de opdracht met de makelaar verbreekt, net op het ogenblik dat een koper of huurder werd gevonden om zo aan de betaling van de commissie te ontsnappen.

Een advocaat kan u bijstaan met het juiste advies. De kleine lettertjes van een contract kunnen belangrijke gevolgen hebben, waar u zich eerst niet van bewust bent. Laat contracten altijd eerst nalezen door een advocaat. Aarzel niet om bij het eerste contact met de advocaat te vragen wat hij voor u kan doen en hoe de kosten en erelonen berekend worden.

www.advocaat.be

Bron: De Standaard



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld