Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op woensdag, maart 10, 2010 18:27 - Geen reacties

Kamsalamander palmt bouwgronden Stekene in

10
mrt2010

In Stekene gaan 6 percelen bouwgrond verloren omdat de kamsalamander er leeft, een beschermde diersoort. De nieuwe woonwijk in het centrum slinkt zo van 121 percelen naar 115 percelen.
Het bedrijf Interwaas, dat de verkavelingsplannen voor de nieuwe wijk heeft ingediend, had het beestje ontdekt en heeft voor alle veiligheid de bewuste percelen niet opgenomen in de verkavelingsaanvraag. Als het diertje tijdens de werkzaamheden zou worden ontdekt, lag mogelijk het hele project stil.

Als de aanvraag wordt goedgekeurd, wil het bouwbedrijf al volgend jaar starten met het aanleggen van wegen in de wijk.

Kamsalamander (Triturus cristatus)

De kamsalamander of grote watersalamander is een van de meest verspreide soorten in Europa, vooral in Nederland en België. Zijn naam dankt het beestje aan de hoge, getande staartkam die de mannetjes ontwikkelen in de paartijd. De volledige kamstaart ontwikkelen de mannetjes rond het derde levensjaar.

Opvallend is ook de wratachtige huid vooral aan de zijkant van het lichaam en de onderkant van de kop. De kamsalamander is meestal grijs of donkerbruin met donkere vlekken aan de zijkanten. Hun buik is oranje met zwarte vlekken. De keel is geelachtig maar niet zo helder als het oranje van de buik.

De kamsalamander kan tot 20 centimeter lang worden en is een van de grootste salamanders in Europa. Alleen de vuursalamander kan nog langer worden.

Maar van de soort leven steeds minder exemplaren. Daarom staat het beestje ook op de lijst van beschermde diersoorten in Nederland en België. Internationaal wordt de kamsalamander niet als bedreigd beschouwd, daarom staat het dier ook niet op de lijst van de IUCN, international union for the conservation of nature.

Bron: De RedactieReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld