Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op dinsdag, april 6, 2010 10:52 - Geen reacties

Gemeenten in rand vragen bouwpromotoren voorrang te geven aan Nederlandstaligen

06
apr2010

Sommige gemeenten in de rand rond Brussel, zoals Vilvoorde, Gooik en Overijse, hebben afspraken gemaakt met bouwpromotoren om nieuwe woningen bij voorkeur te verkopen aan Nederlandstaligen. Dat blijkt uit een reportage van het VRT-programma Panorama die vanavond te zien is.

Mondelinge afspraken
Het gaat om mondelinge afspraken, waarvan niets op papier zou staan, zo luidt het. De afspraken worden in de reportage onder meer door burgemeester Michel Doomst van Gooik bevestigd.

Vlaams karakter vrijwaren
Promotoren van grotere bouwprojecten wordt vriendelijk verzocht enkel reclame te maken in het Nederlands. Ook wordt hen gevraagd een lijst met kandidaat-kopers door te geven aan het gemeentebestuur. De gemeentes zelf screenen de lijst en gaan dan na of de anderstaligen bereid zijn om Nederlands te leren. Als blijkt dat een kandidaat-koper geen Nederlands wil leren, wordt de bouwpromotor verzocht om aan anderen te verkopen, aldus de VRT.

Volgens de burgemeesters is de praktijk te verdedigen om het Vlaamse karakter van de gemeente te kunnen vrijwaren.

Goede relatie met gemeentebestuur
Bouwpromotoren zijn niet verplicht mee te werken, maar zouden wel hun medewerking verlenen, zo leert de reportage. Een goede relatie met het gemeentebestuur is immers belangrijk, bijvoorbeeld om bepaalde vergunningen te krijgen.

Panorama brengt in dezelfde reportage ook verslag vanuit Quebec in Canada, waar de Franstalige overheid tracht om de ‘verengelsing’ tegen te gaan.

Bron: Het Laatste NieuwsReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld