Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, februari 13, 2009 10:13 - Geen reacties

Energiecertificaat nu ook verplicht bij verhuren

13
feb2009

Vanaf 1januari moet iedereen die in Vlaanderen een woning verhuurt, een energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen. Voor de verkoop van een bestaande woning was dat al verplicht sinds 1november 2008.

Een EPC geeft aan of een woning energiezuinig of energieverslindend is. Het certificaat zou zo’n 200 tot 250euro kosten en is tien jaar geldig. Het wordt opgesteld door een erkende deskundige.

Iets meer belastingaftrek

De belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven van 40procent van het factuurbedrag, inclusief btw, blijft doorlopen. Voor dit jaar (inkomstenjaar 2009 – aanslagjaar 2010) wordt het plafondbedrag van de belastingvermindering opgetrokken tot 2.770euro (voor inkomstenjaar 2008 was dat 2.650euro).

Wat komt ervoor in aanmerking?

  • Dakisolatie.
  • De plaatsing van ramen met hoogrendementsglas.
  • De plaatsing van thermostatische kranen.
  • De vervanging of het onderhoud van een cv-ketel.
  • Een energieaudit.
  • De plaatsing van een geothermische warmtepomp.

Voor de installatie van zonneboilers en fotovoltaïsche zonnepanelen bedroeg de maximale fiscale aftrek vorig jaar 3.440euro. Dit jaar is dat 3.600euro.

Premies van de netbeheerders

Nieuwbouwpremies nu ‘E-peilgericht’

Voor nieuwbouwwoningen geven de distributienetbeheerders geen premies meer voor afzonderlijke energiebesparende maatregelen zoals isolatie, isolerende beglazing of condensatieketels. Vanaf dit jaar worden die premies vervangen door een globale premie die berekend wordt in functie van het E-peil van de woning. Er worden alleen nog premies toegekend voor woningen met een E-peil lager dan of gelijk aan een E80-peil. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger een woning is en hoe hoger de premie zal zijn. Bij een E60-woning kunnen de premies dubbel of in bepaalde gevallen zelfs meer dan dubbel zo hoog liggen als bij een E80-woning. De premie wordt nog verhoogd als er ook een zonneboiler geplaatst wordt.

Ook premies voor woningen van drie jaar oud

Ook voor bestaande woningen is er een belangrijke wijziging. Vanaf dit jaar gelden de premies voor bestaande woningen al voor woningen die minstens drie jaar op het elektriciteitsnet aangesloten zijn. Zo worden ook bewoners van recentere, maar niet zo energiezuinige woningen aangemoedigd om snel werk te maken van energiebesparende investeringen. Vroeger kwamen alleen woningen in aanmerking die minstens tien jaar aangesloten waren op het elektriciteitsnet.

Premies van de lokale overheden

Ook provincies en gemeentebesturen geven subsidies voor sommige energiebesparende investeringen. Daar vind je meer informatie over door je postcode in te tikken op www.energiesparen.be, de online subsidiemodule van het Vlaams EnergieAgentschap.

www.energiesparen.be

Premies voor dakisolatie

Basispremie van 500euro.

Hoewel met dakisolatie het makkelijkst én het meeste energie bespaard kan worden – tot 30 procent – blijkt dat de gezinnen in de praktijk toch meer kiezen voor superisolerende beglazing en condensatieketels. Daarom heeft het Vlaams Gewest op 1januari een nieuwe dakisolatiepremie van 500euro ingevoerd.

De premie geldt zowel voor wie de isolatie plaatst als voor wie werkt met een geregistreerde aannemer. Het speelt geen rol of je eigenaar dan wel huurder van de woning bent. Ook wie zijn tweede of derde woning isoleert, heeft recht op de premie. Zo wordt een stimulans gegeven om ook verhuurwoningen energiezuinig te maken.

Om de dakisolatiepremie te bekomen moet je geen afzonderlijke aanvraag indienen. Als een netbeheerder een dakisolatiepremie toekent, geeft hij dat door aan het Gewest, waarna de premie automatisch uitbetaald wordt.

Soms een verhoogde premie

‘Beschermde afnemers’, dat zijn afnemers van elektriciteit met een erg laag inkomen (waardoor ze kunnen genieten van de sociale maximumprijs voor elektriciteit en aardgas), krijgen bovenop die premie van 500euro automatisch een verhoogde premie. Ook wie binnen de inkomens- en KI-grenzen van de verbeteringspremie valt, komt in aanmerking voor de verhoogde premie.

Minder onroerende voorheffing voor een energiezuinig gebouw

Wie inspanningen doet om een laag E-peil te halen, wordt vanaf aanslagjaar 2009 (inkomsten van het jaar 2008) extra beloond. Voor gebouwen die weinig energie verbruiken, kent het Vlaams Gewest gedurende tien jaar een vermindering van de onroerende voorheffing (OV) toe. Er gelden drie soorten verminderingen van de OV, die onderling niet cumuleerbaar zijn:

  • Min 20procent voor een woning die E60 of lager haalt.
  • Min 20procent voor een ander gebouw dan een woning dat E70 of lager haalt.
  • Min 40procent voor gebouwen die E40 of lager halen.

De vermindering wordt automatisch toegekend.

Sociale verhuurkantoren

Aangezien de meest kwetsbare gezinnen in huurwoningen wonen, worden energiebesparende investeringen in woningen van sociale verhuurkantoren vanaf 2009 voor de volle 100 procent gesubsidieerd. Daar maakte minister Hilde Crevits (CD&V) 10miljoen euro voor vrij, gespreid over vier jaar.

Bijkomende korting op registratierechten

Wie een woning of een bouwgrond koopt, krijgt een bijkomende vrijstelling van de registratierechten van 10.000euro op de aankoopprijs op voorwaarde dat er een hypothecaire inschrijving gebeurt binnen de twee jaar. Bij de aankoop van een bouwgrond bedraagt de termijn vijf jaar.

Belastingaftrek veilige woning van 170 naar 500euro

Sinds 1 januari krijgt iedereen die investeert in inbraakpreventie en/of brandveiligheid, een belastingaftrek tot 500euro. Tot nu toe was dat maar 170euro. Bedoeling is het aantal inbraken en het aantal slachtoffers bij woningbranden terug te dringen. De belastingaftrek geldt voor eigenaars of huurders die investeren in brandblusapparaten, brandwerende deuren, inbraakwerend glas, beveiligingssystemen en alarm- en camerasystemen. Voor zelfstandigen en ondernemers wordt de belastingaftrek als beroepskosten verhoogd tot 120procent.

Stookoliefonds komt het hele jaar tussen

Vanaf dit jaar kunnen mensen met een laag inkomen (per gezin 14.624,70euro vermeerderd met 2.707,42euro per persoon ten laste) het hele jaar door een beroep doen op het Stookoliefonds. Ook de interventiedrempel (die lag op 56cent per liter) is opgeheven.

Aardgasketels moeten gekeurd worden

Sinds 1januari moeten aardgasketels gekeurd worden. Wel maar om de twee jaar. Installaties op vaste of vloeibare vloeistof moeten nog steeds elk jaar gekeurd worden.

Meer rechtszekerheid

Voortaan mogen aan zonevreemde constructies stabiliteitswerken uitgevoerd worden en mogen ze binnen het bestaande volume verbouwd worden. In niet-kwetsbare gebieden mogen ze zelfs uitgebreid worden.

Alle woningen die tussen de eerste wet op de Stedenbouw en de Ruimtelijke Ordening (1962) en de inkleuring van de Gewestplannen (1978) gebouwd zijn, worden nu automatisch als vergund beschouwd, tenzij binnen de vijf jaar na de bouw een proces-verbaal opgesteld werd of een bezwaarschrift ingediend werd.

Voor bouwmisdrijven komen duidelijke verjaringstermijnen. Op strafrechtelijk vlak is dat vijf jaar na de werken. Let wel: voor natuurgebieden blijft de nultolerantie gelden.

Mensen die minstens één jaar permanent en officieel in een weekendverblijf wonen, kunnen daar blijven wonen zo lang de provincies onderzoeken of er planologische oplossingen mogelijk zijn. Als zo’n oplossing onmogelijk is, mogen de mensen er blijven wonen tot 1januari 2030 en soms zelfs tot 1januari 2040.

Het ‘as-builtattest’

Nieuw is ook het ‘as-builtattest’. Als een nieuwbouw marginale afwijkingen vertoont met het oorspronkelijke bouwplan, kunnen die afwijkingen via dit attest meteen worden opgenomen in het vergunningenregister, dus zonder nieuwe stedenbouwkundige aanvraag. Zo moet bij de verkoop of de koop van een woning niet meer worden getwijfeld of een afwijking al dan niet vergund is.

Meldingsplicht

Naast de ‘vrijgestelde’ en de ‘vergunningsplichtige’ werken komt een nieuwe categorie: de ‘meldingsplicht’. Die zal in bepaalde gevallen de vergunningsplicht vervangen. Voor sommige werken zal niet langer een bouwvergunning moeten worden aangevraagd, maar is het voldoende om aan het gemeentebestuur te melden dat de werken uitgevoerd zullen worden. Twintig dagen na de melding kan worden gestart met de werken. Dat levert dus flink wat tijdwinst op. Voor welke werken de ‘meldingsplicht’ geldt, moet nog worden beslist.

Bron: Het Nieuwsblad



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld