Vastgoedplatform

Nieuws Europa en Wereld - Gepost op vrijdag, maart 26, 2010 16:01 - Geen reacties

Een blik op de huizenmarkt

26
mrt2010

NIBC heeft donderdag haar ogen gericht op alle toestanden die zich afspelen in de huizenmarkt. De Nederlandse bank NIBC die gericht is op Merchant Banking en Specialised Finance geeft wekelijks een toelichting op alle ontwikkelingen in de economie.

In een speciaal toegewijd gedeelte is er plaatst voor ‘de grafiek van de week’. De grafiek laat de NAHB woningmarktindex en het aantal in aanbouw genomen nieuwe woningen voor de Verenigde Staten zien.

De neergang van de huizenmarkt was uiteindelijk de veroorzaker van de recente financiële crisis. Mede door consumptief krediet en hypotheken die later bij de Amerikaanse huishoudens maar ook bij het bedrijfsleven onbetaalbaar werden.

Het bedrijfsleven lijkt niet echt te leren van het verleden, want in vergelijking met een jaar later na de start van de financiële crisis, blijken de schulden alsmaar groter te worden. Koploper hierin is de Amerikaanse overheid. De overheidsschuld is vorig jaar geëxplodeerd en zal dit jaar groter worden.

Nu de economie zich weer lijkt te herstellen, en daar iedereen van profiteer lijkt het op de huizenmarkt een ander verhaal te zijn. Er is namelijk tot op heden nog geen enkel teken van herstel. De overheid heeft alles op alles gezet om de huizenmarkt te helpen, alleen blijft de activiteit van de bouwsector op historisch lage niveaus.
Deze ontwikkeling zal zich voor de komende periode voortzetten, omdat huishoudens nu druk in de weer zijn met het aflossen van hun schulden. Daarom zal de vraag naar nieuwe huizen zwak blijven.

Daarnaast speelt het slechte weer uiteraard ook een groot negatief effect op de bouwactiviteit, alleen wordt dit ook beïnvloed door de competitie vanuit lager geprijsde woningen uit executieverkopen.

Het herstel van de begrotingstekorten komt te langzaam op gang waardoor dit negatieve gevolgen heeft voor de kredietwaardering van landen. Zo kan het nog wel eens vies tegenvallen wanneer de inflatie toch taaier blijkt te zijn dan nu de verwachtingen zijn. De inflatieverwachtingen moeten daarom op de voet worden gevolgd.

Bron:Analist.beReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld