Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op vrijdag, januari 23, 2009 10:05 - 1 Reactie

Belgen opgelicht in Turkije

Tags:
23
jan2009

Een paar honderd Belgen, mogelijk 400, die in de buurt van het Turkse Antalya een appartement kochten, zijn opgelicht. Miljoenen euro spaarcenten dreigen in rook op te gaan. Dat meldt het blad P-Magazine op zijn website. Sabine Appelmans werd door de makelaars opgevoerd als uithangbord van het project en zou zelf eveneens bedrogen zijn.

Concreet gaat het om twee complexen van vakantieflats die door de projectontwikkelaar Antalya Investment Company (AIC) worden gebouwd nabij het vakantieparadijs Antalya. De Vlaamse makelaarsvennootschap Azur Properties, waarin twee makelaars uit de streek van Hasselt aandeelhouder zijn, verkocht aan honderden Belgen een appartement in de complexen, Tennis Resort I (520 flat) en Tennis Resort II (200 flats). Maar de flats van sommigen werden gewoon doorverkocht aan Turken, vele anderen hebben alleen een voorlopig eigendomsbewijs terwijl de appartementen nog niet zijn afgewerkt en het geld volgens de projectontwikkelaar op is. In Tennis Resort II is zelfs maar alleen de ruwbouw klaar.

Tennisstages

Sabine Appelmans zou verschillende keren per jaar tennisstage geven in de vakantiedomeinen. "Dat zou ideaal zijn", zei Appelmans een paar jaar geleden. "Zo kan ik actief blijven binnen het tennis, in combinatie met zon en vakantie." Haar man wordt op de website van AIC vermeld als export manager. Waarom is niet duidelijk.

Ook de twee Limburgse makelaars, Jan Colson en David Wellens, zijn volgens hun advocate zelf slachtoffer van de oplichting. De spin in het web is de Turk Mehmed Güney, ook in ons land geen onbekende. Hij heeft in België een aantal winkels in tapijten en binnenhuisinrichting. Een daarvan, Woonplaneet in Kampenhout, heeft al 13 dagvaardingen van de RSZ in de bus gekregen en kampt met grote verliezen.

Mehmed Güney zit intussen in Turkije, waar hij op grote voet leeft, inclusief bodyguards, een jacht en een Porsche Cayenne, en waar hij de centrale figuur zou zijn in Antalya Investment Company.

Volgens één slachtoffer, dat in P-Magazine anoniem aan het woord komt, beweert hij dat er geen geld meer kwam uit België en dat daarom alles is stilgevallen. Het slachtoffer zegt dat hij voor zijn flat, gekocht voor 62.000 euro en geheel ingericht op zijn kosten voor nog eens 20.000 euro, nooit een eigendomsbewijs heeft gekregen.

In oktober vorig jaar kreeg hij bij Azur plots te horen dat Güney de verkoopcontracten voor 100 flats eenzijdig had opgezegd. Hij ontdekte dat een Turkse vrouw eigenaar werd van zijn flat, mét eigendomsbewijs. Honderden anderen kregen volgens de man een voorlopig eigendomsbewijs, waar ze verder niks mee opschieten: de flats zijn niet af en ze mogen er niet in van de overheid zolang ze geen definitieve toekenning hebben.

Klachten

Volgens P-magazine zijn er intussen een aantal klachten. Europees Parlementslid Bart Staes (Groen!) heeft een boze brief geschreven aan de Belgische ambassade in Ankara, aan minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht én aan Europees commissaris voor Uitbreiding Olli Rehm. Turkije is kandidaat om toe te treden tot de EU.

HASSELT – Serge Haubourdin (foto), de echtgenoot van Sabine Appelmans, bevestigt de oplichting. "Sabine en ik hebben vijf flats betaald, maar we hebben nog geen eigendomsbewijs."

Haubourdin, sinds 1997 getrouwd met Appelmans, klinkt verrassend sereen. "Het klonk mooi, een paar jaar geleden. Sabine zou tennisstages geven, ik zou mijn contacten gebruiken in het buitenland om nog klanten en tennissers te zoeken. Maar ik merkte vrij snel dat het niet koosjer zat. We hebben er dan meteen afstand van genomen, maar vijf flats hadden we gekocht."

Volgens Haubourdin hebben in totaal 200 Belgen een flat gekocht in Tennis Resort I, van wie er 40 nog geen eigendomsbewijs hebben. In Resort II zou het gaan om 80 Belgen. "Kijk, wij hebben een contract met de twee makelaars uit Hasselt. We hebben een vereniging van mede-eigenaars opgericht voor Resort I. We gaan het zelf afwerken – elektriciteit leggen, zorgen voor water in het zwembad en zo – en de extra kosten zijn voor de makelaars. Zij zijn misschien zelf opgelicht door hun Turkse vennoot, maar dat moeten zij maar oplossen. Ook de gedupeerden van het tweede Resort, die een eerste schijf hebben betaald, hebben een vereniging. Zij zijn in elk geval nog niet zoveel geld kwijt." Sabine is boos, zegt Haubourdin. "Het is de eerste keer in haar leven dat ze iets opstart dat zo falikant uitdraait."

HASSELT – Antalya Investment Company (AIC) bestaat uit drie kleine vennootschappen. Azur Properties, van oprichters Wellens en Colson, de Turkse bouwpromotor Uzas, en JPI (Johan Paelinck), die in Spanje naar kopers voor de flats zocht. Volgens Petra Franssens, advocate van Azur Properties, was het enkel de firma AIC die de verkoopscontracten afsloot. Hoeveel geld er weg is, brengt men momenteel nog in kaart. Er is sprake van meer dan 17 miljoen euro. Mehmed Güney wordt normaal vandaag uit z’n functie van bestuurder van de vennootschap AIC gezet.

door Dirk HENDRIKX

Bron: Het Belang Van Limburg



1 Comment

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Peter
jan 11, 2015 13:30

Hallo,

Kan ik mijn verhaal plaatsen op jullie website van oplichting op jullie blog plaatsen?

Mvgr

Peter Despae

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld