Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, februari 1, 2010 17:32 - Geen reacties

Aantal bouwaanvragen in Kortrijk met 6,5% gestegen

01
feb2010

In 2009 noteerde de dienst stedenbouw in Kortrijk 1065 nieuwe bouwaanvragen. Dit is een stijging met 6,5 procent, een positieve trend ondanks de crisis. Om jonge gezinnen aan te trekken verkiest de stad de bouw van nieuwe huizen. Alle nieuwe bouwaanvragen voor appartementen zullen vanaf nu een appartemententoets moeten doorstaan.

Meer bouwaanvragen
In 2009 werden er 1.065 bouwaanvragen ingediend bij de Kortrijkse stedenbouwkundige dienst. Dat is 6,5% meer dan het jaar voordien en daarmee ligt het aantal weer in de lijn van enkele jaren geleden. Het dipje van het najaar 2008, in volle financiële crisis, ligt duidelijk achter de rug.

Verhoudingen vrij constant
Er is een enorme diversiteit in de bouwaanvragen gaande van reclameborden en terrassen, over zonnepanelen, zwembaden en tuinhuizen, tot verbouwingen en nieuwbouw van huizen en appartementen. Toch blijven de onderlinge verhoudingen binnen de toptien vrij constant: met 312 dossiers (of 29% van alle dossiers) blijven de grote renovaties van woningen duidelijk op nummer één, gevolgd door de nieuwbouw van huizen (99 aanvragen voor in totaal 210 huizen).

Nieuwe huizen vooral in Heule, appartementen in de stad
In 2009 werden 99 dossiers ingediend voor de nieuwbouw van in totaal 210 eengezinswoningen. Er werden ook 32 nieuwe appartementsgebouwen aangevraagd voor in totaal 286 appartementen, waarvan 100 sociale flats. Het overgrote deel (92%) van de nieuwe appartementen situeert zich in Kortrijk stad.

De nieuwe huizen daarentegen komen er vooral (71%) in de deelgemeenten. Daarbij blijft deelgemeente Heule, met zowat 40% van alle nieuw te bouwen huizen, de onbetwiste koploper.

In de nieuwbouw is het aandeel van huizen en appartementen respectievelijk 42,34% en 57,66%. In 2008 bedroeg het aandeel van de huizen 43,44% en in 2007 was dat nog 44,21%.

Appartemententoets
Schepen van stedenbouw Wout Maddens: “Aan de stijging van het aantal bouwaanvragen kan ik alleen concluderen dat de investeringsgraad in Kortrijk hoog blijft. Toch blijven er aandachtspunten. Het percentage appartementen in het totaal van de nieuwe woningen is de afgelopen jaren lichtjes blijven stijgen. Een trendbreuk zouden wij nochtans toejuichen. Nu wordt er vooral in de binnenstad nog te veel ingezet op appartementen. We zijn er van overtuigd dat er in Kortrijk meer woonhuizen moeten komen om jonge gezinnen aan te trekken. Daarbij is zowel nieuwbouw als renovatie belangrijk. Bovendien heeft Kortrijk als woonstad alle troeven in huis.

“Om de toevloed aan appartementen af te remmen en te vermijden dat ze gebouwd worden op minder geschikte plaatsen, voert de dienst stedenbouw momenteel een appartemententoets in. Daarbij zal een project voor een appartementsgebouw getoetst worden aan een zevental objectieve criteria zoals de aard van het perceel en de woontypologie van de buren, van de straat en van de wijk. Als uit de toets blijkt dat er te veel negatieve indicaties zijn voor een appartementsgebouw, dan moet de ontwikkelaar opteren voor huizenbouw. Momenteel is de toets nog in een experimentele fase. Als het een werkbaar en nuttig instrument blijkt te zijn, dan zal de toets door de gemeenteraad geofficialiseerd worden in een beleidslijn. Toch wordt de toets nu al gehanteerd als leidraad bij alle voorbereidende gesprekken van de nieuwe bouwaanvragen van appartementen.“ aldus nog schepen Maddens.

Bron: Gemeente KortrijkReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld