Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op maandag, maart 22, 2010 17:13 - Geen reacties

6 procent btw straks bij alle aannemers

22
mrt2010

Binnenkort is het niet meer nodig een geregistreerde aannemer in te huren om bij een verbouwing van het verlaagde btw-tarief van 6procent te kunnen genieten. Aannemers vochten het discriminerende karakter van die registratieplicht aan voor de rechtbank.

Zo was een Nederlands dakwerkenbedrijf naar de rechter gestapt omdat de Belgische administratie hem verbood nog langer werkzaamheden uit te voeren tegen het tarief van 6procent. Hij kreeg gelijk van de Brusselse rechtbank.

De registratie van aannemers is niet wettelijk verplicht. Maar de aannemer die de verbouwing voor je uitvoert, moest wel geregistreerd zijn als je als particulier slechts 6 in plaats van 21procent btw wil betalen.

Geen kwaliteitsgarantie
Nochtans zegt de registratie niets over de geleverde kwaliteit. ‘Ze betekent alleen dat de ondernemer in orde is met de fiscale en sociale wetgeving. Maar sinds twee jaar worden de aannemers gecontroleerd via een databank die aan het btw-nummer is gekoppeld’, zegt Marleen Porré, hoofd van de fiscale dienst van de Confederatie Bouw.

Kandidaat-verbouwers kregen de raad zich vooraf te informeren of de aannemer al dan niet geregistreerd was, zodat ze zeker konden zijn van het verlaagde btw-tarief. ‘Vandaag is 99 procent van onze 15.000 leden geregistreerd. In de particuliere woningbouw zijn ze dat zelfs allemaal.’

Kamerlid Luc Van Biesen (Open VLD) kon documenten inkijken waaruit blijkt dat de btw-administratie alle vorderingen zal staken tegen niet-geregistreerde aannemers die toch de verlaagde btw-tarieven toepasten. Financiënminister Didier Reynders (MR) gaf de opdracht om de registratie van de aannemers uit het bewuste Koninklijk Besluit te laten schrappen.

Bron: Het NieuwsbladReacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld