Vastgoedplatform

Nieuws Nederland - Gepost op donderdag, mei 21, 2009 22:05 - Geen reacties

100.000 gezinnen in de knel met eigen woning

Tags:
21
mei2009

Ongeveer 100 duizend gezinnen lopen door de economische crisis het risico de eigen woning te moeten verkopen en daar een te laag bedrag voor te ontvangen om de hypotheekschuld mee af te lossen. Dat zei minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) woensdag in de Tweede Kamer.

Volgens de PvdA-bewindsman gaat het om een schatting. Hij hoopt dat het niet daadwerkelijk zover komt dat 100 duizend gezinnen na verkoop van hun huis met een restschuld blijven zitten. Om de woningmarkt te stimuleren werkt de minister aan een reeks maatregelen. ‘Maar we zullen niet iedereen kunnen helpen’, aldus Van der Laan.

Vorige week presenteerde de minister een plan ter waarde van 700 miljoen euro om de woningmarkt uit het slop te trekken. Het kabinet investeert 395 miljoen in nieuwbouw die anders niet van de grond zou komen en stelt 320 miljoen euro beschikbaar aan woningcorporaties voor energiebesparende maatregelen. Huizenbezitters die in de problemen zijn gekomen, komt Van der Laan tegemoet met een tijdelijke aanpassing van de hypotheeklasten en een ruimere mogelijkheid om een – tweede – onverkochte woning te verhuren.

Twee maatregelen, die volgens kenners het meest effectief zouden zijn, zijn niet in de plannen meegenomen; verlaging van de overdrachtsbelasting en verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie.

De Tweede Kamer dringt sterk aan op verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie (nu 265 duizend euro). De Kamerleden Van Bochove (CDA) en Depla (PvdA) deden het voorstel de grens tijdelijk te verhogen naar 300 duizend euro.

Van der Laan wees dat af en deelde mee dat zijn eigen onderzoek naar de mogelijke effecten en risico’s van een verhoging over twee weken is afgerond. Eerder is al een grens van 350 duizend euro gesuggereerd. Het kabinet zal hierover half juni beslissen.

Het Kamerlid Van der Burg (VVD) vindt het vorige week vrijdag gepresenteerde pakket maatregelen waarmee Van der Laan de crisis op de woningmarkt te lijf denkt te gaan ‘teleurstellend’. De SP’er Jansen vroeg: ‘Is dit alles? Deze minister begint op zijn voorganger te lijken en dat is geen goed teken.’ Van der Laan volgde in november Ella Vogelaar op die door de PvdA werd gedwongen tot aftreden.

De minister hield vol dat hij ‘goed op stoom’ ligt en dat zijn maatregelen ‘substantieel’ zijn. De eerste stilgevallen bouwprojecten kunnen al in juli worden hervat dankzij een subsidie uit extra gelden die hij daarvoor ter beschikking stelt, kondigde Van der Laan aan. Zijn departement heeft met de Vereniging Nederlandse Gemeenten een brochure gemaakt met alle voorzieningen die zijn getroffen.

Bron: De Volkskrant



Reacties plaatsen is niet mogelijk.

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld