Vastgoedplatform

Nieuws België - Gepost op donderdag, februari 26, 2009 13:54 - 1 Reactie

100 tips om betaalbaar te (ver)bouwen, deel 2

26
feb2009

‘Betaalbaar bouwen’ is het thema van de vijftigste editie van de bouwbeurs Batibouw, die zaterdag op de Heizel haar deuren opent. Raak gekozen in tijden waarin de Vlaming de baksteen afwachtend in zijn maag laat zitten. Wij haalden bij de redactie van het gespecialiseerde tijdschrift ‘Beter bouwen & verbouwen’ honderd tips waarmee u uw bouwdromen toch kunt realiseren. :

Bespaar op de uitvoering

  1. Een gemetselde schouw is technisch moeilijk correct uit te voeren en kost een stuk meer dan een dubbelwandige, geïsoleerde metalen schouw.
  2. Faiences in keuken en badkamer kunnen erg duur zijn. Als je sleutel-op-de-deur bouwt, reken dan goed uit hoeveel vierkante meter muurtegels er voorzien zijn. Het is een post waarvoor heel vaak supplementen aangerekend worden.
  3. Zichtbaar metselwerk van snelbouwstenen of Topargex-blokken is duurder dan een gewone muur die gepleisterd wordt, omdat de metselaar veel minder snel kan werken.
  4. Plafonds in de kelder, de garage en zelfs de berging moeten toch niet per se afgewerkt worden met pleisterwerk? Gladde welfsels laten plaatsen en die rechtstreeks verven is even goed. En goedkoper.
  5. Verfdeuren zijn veel goedkoper en soms mooier dan massieve eiken deuren.
  6. Beuken trappen zijn minstens even mooi, maar minder duur dan exemplaren in eik. Vraag wel een ‘eerste keus’-beuk.
  7. .Klinken voor binnendeuren kunnen al snel enkele honderden euro kosten. Heb je die meteen nodig? Misschien kan je het wel een paar jaar met de eenvoudigste exemplaren stellen.
  8. Het definitieve opruimen van de werf doe je beter zelf. Voorzie in het contract dat iedere aannemer zijn overschotten en afval mee moet nemen.
  9. Steeds meer woningen worden opgetrokken volgens het cascosysteem met alleen dragende wanden. De lichte binnenwanden en de inrichting zijn voor rekening van de bouwheer.
  10. Aannemers die tegen een uurloon werken, hebben al eens de neiging wat langer over bepaalde klussen te doen. Spreek een vaste prijs af voor het uit te voeren werk, dat is meestal voordeliger.

Binnen en Buiten

  1. Aannemers die tegen een vaste prijs werken, proberen je al eens een meerwerk aan te smeren. Als ze werken uitvoeren die je niet besteld hebt, moet je daarvoor niet betalen. Let trouwens altijd op met een meerwerk. De winstmarges die daarvoor aangerekend worden, zijn soms erg groot.
  2. Hou van het begin tot de definitieve oplevering nauwlettend alle e-mails, faxen, brieven, contracten, schetsen en plannen bij. Ze zullen je van pas komen bij onvermijdelijke discussies.
  3. Trek voldoende tijd uit voor de opleveringen. Ga eerst zelf, kamer per kamer en gevel per gevel na wat er nog moet gebeuren en doe dan hetzelfde met je architect. Zorg er tijdens de echte voorlopige oplevering voor dat alle nog uit te voeren klusjes gedetailleerd genoteerd worden en laat daar een prijs naast plaatsen. Heel wat aannemers vertikken het om die laatste klusjes te komen uitvoeren.
  4. Isoleer, isoleer, isoleer. Goed isoleren is niet alleen verplicht, het is ook de verstandigste investering die je in je woning kan doen. Je wooncomfort zal er sterk door toenemen.
  5. Zonnepanelen zijn eerder een keuze van het hart dan van het verstand. Je kan met hetzelfde geld investeringen doen die veel beter zijn voor het milieu.
  6. Een regenwaterput is een nuttige verplichting. Gebruik regenwater voor de tuin, om de wagen te wassen, toilet te spoelen, …
  7. Een goede keuken kan je voor 2.500 tot 3.500 euro installeren. Het gemiddelde ligt tegenwoordig rond de 7.500 euro. Ook 25.000 euro en meer is niet uitzonderlijk. Gebruik je de keuken alleen om te ontbijten, dan kan je met een goedkope versie een pak geld besparen.
  8. Sommige keukenketens hebben huismerken met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.
  9. Een rond bad spreekt tot de verbeelding. Maar het kost veel, neemt veel plaats in en verbruikt veel meer water dan nodig. Heb je in bad of douche echt wel al die snufjes nodig?
  10. In een gemiddelde woning heb je al vlug 25 tot 30 lichtpunten. Hier en daar gerust een peertje hangen tot je er financieel weer beter voor staat.
  11. Kies waar mogelijk voor spaarlampen. Laat ook geen licht branden als dat niet nodig is.
  12. Moet je oprit echt in natuursteenblokjes of klinkers aangelegd worden? Ook het goedkopere dolomiet past bij tal van huisstijlen.
  13. De brievenbus lijkt een nieuw statussymbool. Maar persoonlijk krijgen wij liever een factuurtje van minder dan 100 euro in de bus.
  14. Zelfs bij sleutel-op-de-deurbedrijven is niet altijd goed geregeld welke onderaannemer bepaalde posten voor zijn rekening neemt. Vaak komt het erop neer dat de bouwheer kleine afwerkingsklusjes uiteindelijk zelf moet doen. Hou ook daarvoor wat centen achter.
  15. Normaal komt de vloerder terug om – eens de binnendeuren geplaatst zijn – de plinten mooi af te werken. Het is algemeen bekend dat hij dat niet graag doet. Hou daarom wat centen en plinten in reserve.

Zelf doen

  1. Je kan veel uitsparen als je zelf de handen uit de mouwen steekt. Ben je dat van plan (eventueel met de hulp van familieleden tot in de tweede graad), hou dan alle facturen en aankoopbonnetjes bij en noteer je werkuren. Nog beter is de btw-administratie aangetekend te verwittigen en zelfs uitnodigen om vaststellingen te komen doen.
  2. Zwartwerk? We weten dat je het toch zult doen, maar echt verstandig is het niet. En het kost je mogelijk veel meer dan het opbrengt.
  3. Slecht geplande en uitgevoerde klussen leiden tot veel tijd-, energie- en zelfs geldverlies. Of tot ruzie in de familie. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent en de nodige tijd hebt.
  4. Isolatie in het dak plaatsen moet je in principe zelf kunnen. Wij raden een dikte van 15 tot 18 cm aan.
  5. Niet-dragende wanden afbreken, vloer- en muurbekledingen, versleten toestellen, inbouwmeubelen, oude badkuipen en dergelijke verwijderen kan je probleemloos zelf doen.
  6. Bij nieuwbouw moet je niet zelf je verluchte ruimte uitgraven. Maar waarom niet de sleuven voor de nutsleidingen? Dat is hard labeur, maar je kan er flink wat geld mee besparen.
  7. Ook voor de aanleg van een oprit, pad of terras is eerder zorgvuldigheid en volharding nodig dan doorgedreven vakkennis.
  8. Laat de elektrische installatie door een elektricien ontwerpen. Je kan hem helpen bij het trekken van de kabels en het opruimen. Ben je wat handiger, dan kan je een van de bekende doe-het-zelfinstallatiesystemen (Selfmatic, Brainbox, Pirenne & Ooms…) gebruiken.
  9. Soepele vloerbekleding als kamerbreed tapijt, linoleum, vinyl of kurk plaatsen vergt geen uitzonderlijke vaardigheden. Een goede voorbereiding en de nodige zorg volstaan.
  10. Ook laminaatvloeren mogen geen problemen stellen. Volg wel goed de plaatsingsvoorschriften van de fabrikant.
  11. Verven en behangen? Alleen een gebrek aan tijd of goesting kunnen je daarvan weerhouden.

Werken uitstellen

  1. Heb je alle slaapkamers meteen nodig? En de logeerkamer? Laat je die nog een tijdje in ruwbouwstaat – zonder bepleistering, vloerbekleding, schilderwerk, verlichtingsarmaturen, … – dan kan je aardig wat besparen. Plaats wel alle stopcontacten en schakelaars, dan kan je die kamer alvast als bergruimte gebruiken.
  2. In nieuwbouwwoningen wordt steeds vaker een tweede badkamer voorzien, die meestal pas gebruikt wordt als de kinderen groter zijn. Ook die kamer kan je dus makkelijk nog even in ruwbouwstaat laten.
  3. Je kan overwegen om niet onmiddellijk een dure vloerbedekking op de verdieping te plaatsen. Met een goedkope vinyl of een laagje verf ben je voor enkele jaren gerust.
  4. De plaatsing van een sierhaard of sierkachel kan meestal zonder problemen enkele jaren worden uitgesteld. Plaats wel al het rookkanaal.
  5. Schilderwerk en decoratie is een post die zelden voorzien wordt in het oorspronkelijke budget. Toch mag de totale kostprijs daarvan niet onderschat worden. Een groot deel van deze werken kan je uitstellen tot je wat meer financiële ruimte hebt.
  6. Zorg ervoor dat je bouwbudget maximum 85% van je maximale financiële mogelijkheden beslaat. Zo heb je altijd een reserve van 15% voor onvoorziene omstandigheden.
  7. Kangoeroewonen is een mens- en budgetvriendelijk woonidee. Het gaat om een jonger koppel dat intrekt bij een ouder paar, waarbij de oorspronkelijke woning verbouwd wordt tot een tweewoonst. Niet alleen budgettair, ook sociaal biedt het vele voordelen. Alleen de overheid moet nog volgen met bouwvergunningen en aanmoedigingspremies.
  8. Voor energievriendelijke investeringen kan je fiscale tegemoetkomingen krijgen. Spreid de kosten daarvan zoveel mogelijk. Je terugbetaling is immers geplafonneerd op 40% van de investering (max. 1.280 euro) per jaar. De werken bijvoorbeeld in december en januari laten uitvoeren – en factureren – maakt dat je maximaal van deze steunmaatregel kan genieten. Kijk ook eens www.premiezoeker.be
  9. Kies altijd voor een geregistreerde aannemer. Anders kan je fluiten naar eventuele fiscale tegemoetkomingen of btw-verminderingen. En je kan eventueel opdraaien voor de openstaande fiscale en sociale schulden van een niet-geregistreerde aannemer (als je een deel van de woning gebruikt voor beroepsdoeleinden).
  10. Laat in je contract voldoende hoge vertragingsvergoedingen opnemen, zodat je in geval van nood een andere woning of zelfs een hotelkamer kan huren.
  11. Laat in je contract de ‘verzoeningsclausule’ opnemen (zie www.bouwverzoening.be). Raak je ooit in conflict met je aannemer of architect, dan kan je daarmee dure rechtszaken vermijden. Als aannemer of architect niet akkoord gaat met een verzoeningsclausule, blijf dan streven naar een minnelijke schikking die altijd goedkoper zal uitvallen dan een rechtszaak. Pas als dat niet lukt, neem je best een advocaat in de arm.
  12. Probeer een bouwgrond te kopen die niet in handen is van een bouwbedrijf waarmee je verplicht moet bouwen. De koppelverkoop zal de prijs van je woning onvermijdelijk de hoogte injagen. Soms tot meer dan 25.000 euro.
  13. Als je minstens één kind ten laste hebt, dan kan je misschien een goedkope lening vastkrijgen bij het Vlaams Woningfonds. Informeer je daarover grondig.
  14. Controleer altijd nauwgezet de facturen en betaal nooit werken die nog niet uitgevoerd zijn. De architect kan je daarbij helpen. Maar controleer toch ook maar diens factuur.

Bron: Het Nieuwsblad



1 Comment

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Woonkrediet simulator
feb 8, 2011 16:17

50 tips samengevat: verstandig bouwen 🙂

Sponsors

Nieuws België - dec 27, 2012 16:11 - 4 Reacties

Vastgoedconsument beter beschermd in 2013

Meer In Nieuws België


Nieuws Nederland - apr 8, 2011 15:44 - 0 Reacties

Woningprijzen in Nederland blijven dalen

Meer In Nieuws Nederland


Nieuws Europa en Wereld - sep 5, 2012 10:59 - 0 Reacties

UGL gebruikt nieuwe merknaam voor vastgoeddiensten

Meer In Nieuws Europa en Wereld